Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
無知一問,如果村屋2000呎,光織寬頻得1000mb,mesh router買返速度係雙頻AX1800就夠用?
有冇拉lan 線? 有就 lan backhaul 駁分機

雙頻 wireless mesh 冇獨立通道 實際表現未必好,有 budget 建議加啲上三頻
無駁啊,唔該你先
屋企部obis rbk50 都用咗好耐,間唔中斷線,而家壞埋機。陣間收工去睇

可唔可以講多少少點解上三頻好過用雙頻?
三頻多一條 5ghz 兩部機互轉 user 用另一條 5ghz
雙頻所有嘢塞落同一條到點都慢啲慢幾多睇彩數

Rbk50 都係三頻 mesh
1000真係唔多夠用
屋企長老長期睇片煲劇
一個就不停online game要反應時間
自己經常要BT
已經扯盡晒
升級都唔係啲咩特別事
Nas read 過到 1gbps 單隻碟都 sequential read 22x MB ,再轉細b 都1500-1600mbps ,仲未計 raid
RBK50 係三頻AC3000
AX1800 係雙頻
高階換入門 個表現你可能好失望
同級至少都換 netgear 752/asus xt8/linksys 4200 啦
月頭喺時代廣場買1499,唔知依家有冇加價
Spec 計就MX4200 好啲
有咩咁多要狂BT
掛一晚 bt夠打爆個HDD啦
差唔多 要快請上752/852
Linksys FGW3000停產?

官網唔見有?

有冇高階雙頻好介紹
我行wired backhaul
定係等3頻6E?
講漏
兩部機行mesh wired backhaul
睇下中間要唔要加多一個行wireless backhaul
即係最好要1x雙頻2x三頻
穿到牆俾中間廁所用就2x雙頻
大約咁:
主人房果隻放去睡房啦
裝修走線淨係走左喉去主人房
同埋部電腦都係主人房
百老
Linksys MX5502 中間訊號應該夠
有無師兄玩unifi? 好似一套落來同買三隻mesh 差唔多價錢
試過駁完lan 玩backhaul 駁分機, 唔知點解個速度仲慢過唔駁ALN, 唔知係咪SETTING有問題呢
補充, 買咗MX4200
mr7350 同mx2001
邊部好d?
廳用緊mx4200
想換走主人房部asus, 咁就行mesh wifi
邊部穿牆力好d

3房單位 和諧式

thx
兩隻差唔多,如果要範圍大啲比多少少上MX5501 或者MX4200 先係4t4r
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞