Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
話明有分主副機,梗係冇啦。。。
地方唔大 AX56U / MR7350 夠做啦
GT-AX6000 同XT12 單支只係雙頻同三頻分別,如果冇咁多無線裝置用AX6000 就夠
唔應該…因為6E router 都係天價,而且好少device support, 加上香港6GHz 係醃割版,實質用落唔會快過5GHz 好多
本身用wifi5 都差唔多

以為轉左wifi6會好啲
想要一齊speedtest 快,你需要既係upgrade broadband plan 先
1000mbps 一齊test 唔會快到ax89x 都未必得
明白

要再快就一闊三大
新買唔搞咁多了 好過舊router就得
只用1個router 咁計,mx2001係咪唔會差過mr7350, 比較擔心少咗外置天線對穩定性同穿透力大唔大影響?
本身諗住買mr7350, 但mx2001個樣靚仔啲同只係貴少少
之前主力睇linksys,以為全部mesh都可以隨便set
多唔多人join 2.5Gb plan
諗緊join 唔join
而家用緊2x1000 對比1000好似無乜直接提升感
想請教下牆身lan線面板連lan線個位好似鬆鬆地
郁到條線就會disconnect, 插返可能要插十幾廿次先connect得返
有時插得靚d router會出到6xx mb,插得差就得60mb

發覺插身個面板插完lan線冇卡一聲 應該個到壞左

想問咁樣係咪應該換個面板就搞掂?應該搵裝修師傅搞定搵寬頻公司搞?

唔該哂
就咁睇照計就唔差得遠
自己買面板+骰仔+打線刀 上網搵條片其實好簡單
ok thanks!
想問吓asus RT-AX55 price.com 有舖頭做緊$600(恒生卡700-100) 算唔算平?
https://youtu.be/bvs6NP-VwMc
想玩OpenWRT 既巴打可以參考下
用緊 MX4050, 想轉用 Asus xt12. 塔型 router 好擺位
會upgrade 2.5G plan 可以考慮,如果未upgrade 就繼續用住MX4050 先
Linksys 有無得指定節點?
宜家個setup 係 地下modem 駁左MX5300, 地下近樓梯MX5300
1樓樓梯口MX4200, 2樓樓梯口MX4200
有無得強制1樓2樓連近地下樓梯個點?
同埋有無D 咩setting 要set? 唔該哂咁多位大佬

下年初搬入
顏色位拉左線
有隻Asus tuf ax5400
係咪應該等Amazon 特價買對xt8
再加返埋隻ax5400做mesh
推,想問有冇介紹
買左隻mr 7350, Download speed 得200-300 mbs,仲慢過以前隻ac router, 想問下正唔正常

利申: HKT 1000mb 寬頻
netvigator而家1000mbps跟嗰隻modem係邊款?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞