Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
想請教下,router要裝喺廚房。如果整mesh關左廚屋門,分機會唔會有好大影響?
想請教下,modem同router要裝喺廚房。如果整mesh關左廚屋門之後,分機個速度會唔會有好大影響?
隻ac68u突然無左WiFi燈 又reset唔到
係咪已經夠鐘收皮
Dlink果隻係咪一插即用唔使load碟?
Win11

係我router問題定大廈天線問題
600呎屋, 1廳兩房(兩幅牆), 想換AX router, 以下3隻請問邊隻較好?
1. Asus RT-AX58U V2
2. Asus TUF-AX5400
3.Linksys MR9600
是否以上全部都支援Mesh wifi, 將來可以加添Mesh router, 謝謝!
用緊netgear r7000, 1000m hkbn
700呎3房兩廳,長走廊到尾房間中收唔到Wi-Fi
筆直2500, 應該行mesh 比較好
睇中Linksys mx5502但雙頻同埋內置天線太弱怕中伏
定係買兩個華為ax3 set 行mesh 仲好?
請問大家smartone 寛頻setup Linksys mx 5500 跟佢熄modem 之後拎唔到ip 可以點搞? modem 既internet 燈唔著,打去hotline要揾人上黎收400
維修都要收錢嘅咩? 你就咁話上唔到,modem冇燈
各位巴打 想請教下
屋企400零尺 modem擺廳 desktop擺書房
如果想desktop都收盡1000m網速
應該買asus xd6s行mesh 插lan落desktop
定係
買普通router 再另外加pcie (ac68?)落desktop好?
之前用緊linksys velop (wifi 5)三隻裝
但佢唔夠lan port位比PS5
咁琴日買左隻linksys mx4200 (wifi6) 番佢
諗住可以當mesh wifi 加多隻入網絡
但set唔到同一個mesh system裏面
其實佢係咪不能一齊用?🤔
主機用mx4200 應該冇問題
副機用ax 就冇人試過 照計都work
唔識set 主副
因為之前個套唔駛set
駁wan 果個咪自動係主
想問屋企寬頻100M買ax56u,網速係咪都唔會快得幾多
100M 買ac router 夠了
除非你預計到將會升級到1000M
出街唔會快左, 用緊果隻無乜野就無謂 upgrade ...
不如睇下有無朋友換 router 舊果隻唔要...
Thanks!
1000m 寛頻
依家連到,但600尺屋企最入間房都係得10Mbps
可能要買多部...
而家用緊n300慢到傻
廳wifi 有400Mbps
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞