Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
Lan冇試過但我用linksys app speedtest最低得 6xx Mbps明明我個plan係1000Mbps。我知有好多原因影響速度不過諗緊應該換router改setting定同供應商反映下
成部嘢reset再整過?我諗冇辦法之下會試下先

Mx4200主要擔心冇外置天線驚收得冇咁好,點都係揀Linksys行mesh只不過triband冇咩好揀啦mx4200咁平

內置天線理論上冇咩大分別
不過大部份都唔會標天線spec 所以好難比較
直接插線去電腦
router都唔使買
原來可以行mesh 一直用開extender
想問下係咪直接買MR7350x2就ok
可以咁講
orbi aimesh velop都可以睇埋
但mr7350 x2 算係價錢上有優勢
正,夠慳錢但會冇 wifi
內置外置天線其實一樣,你要計大家未一樣包咗層膠
E系列唔support
係呀可以考慮 AX1800 / AX3000
屋企依家用緊5g router 速度最多都係得150mbps
想問下最平嘅mesh system 係邊隻?定係建議用wireless router就算?
你要搞清楚點解咁慢先
如果係router 隔離都係150mbps 換router 都唔會有用
哦唔好意思我打漏 我係想extend個wifi去間房出面 唔關速度事 本身用5g家居寬頻 佢俾埋5g router 速度無得搞
Linksys Velop AC1300/AC2200
電腦有wifi card可以放埋hotspot
5g係差唔多速度啦親戚個到收得差長期得50-60

以上兩隻差300蚊,點解1個得ax1800,另一個有5400?

係咪要買多隻mr7340 由5g router駁去mr7350再駁去個mesh?
netgear rbk13係唔係都可以?上美馬見到700幾蚊有一set 3隻好似好抵咁
5G -> MR7350主 >>>mesh>>> MR7350 副
XP4 係用電HomePlug 行mesh, 如果你唔係兩端遠到用wireless/wired mesh connect 唔到一般唔會揀
嘩屌,本身想買ax5400,個sales叫我買XP4,原來想水9我

thanks巴打
豐澤sales 水鳩你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞