Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
睇自己平時用嚟做乜啦
如果本身ac router 上下網 睇片
感覺唔到lag / 冇人投訴 咁就冇謂換囉
我就ac mesh 等wifi 7
Thx
咁我應該買多隻ax55擺係自己房
最後買左AX86U

$2360
6e 三頻即係玩wired backhaul
Et12兩件裝平均平好多
Xt12?
前年6初出
上年6普及
今年6e初出
下年6e普及
24年7初出
25年7先普及
慢慢等

同埋唔係好信6e唔夠力推vr
英森XT8 2 Packs $339 好似幾抵
19就有6嘅手機出
推 vr 6同 6e 分別估計唔大同埋現有VR 大部份唔 support 6E 有依方面需求可以買完VR 再換 router
咁我用 過渡 代替 初出 囉
Wifi 7其中一個賣點話係推低延vr呢類高質streaming
如果話大部分唔support 6e
咁更加冇誘因買7
不過我相信而家d vr全部都係過渡產物
一支援wifi streaming而家呢堆變垃圾
睇黎要wifi 5再戰五年
過多1-2年就突然慢左
但7又好貴
最後頂硬上換6e
ac反正都夠用 未壞唔會想主動換
6e 夠推㗎實 貴咋嘛
好視乎套vr set 係咩spec 同有冇adapter 直接溝通skip 左router果層實掂㗎啦
最主要係 暫時未有咩大誘因引人升級
wifi 發展快過isp 鋪線
叫得6e 知咩料啦
都冇咩技術改動
放個6Ghz 俾你控制traffic咋嘛
有d似wifi ad 的味道 不過多d產品支援嘅
係現有唔 support下一代有嘅
依家手冇6e 機就可以望下先啦,等跌價再買未遲

岩岩光纖入屋700尺長走廊,用緊ac68u房同廁所完全收唔到,想升級行mesh wifi想問下rbk752 2部機夠唔夠做到全屋都收得到同埋應該點擺位好
走廊700尺長
理論上盡量放係所有地方都直線目視到的地方就最理想..
我都係等英馬et12跌到5千左右入手咋
6e 3頻11000係wired backhaul應該都頂級咁濟
可以用耐D
自膠,係全屋700尺
掉返轉講就係6唔夠用
不過的確wifi 7改好多
而家係有D尷...
放喺斜線望到嘅地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞