Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
新,budget有無1500内?無乜其他要求
ROOM 3係咪有衣櫃?
聽講衣櫃仲難穿過石屎牆

另外, 你可以開netgear個app出黎睇, 你入room3個陣係咪個device仲連接緊廳既852, 冇轉去房既852.
本身有一隻RT-AC86U
加2隻Asus ZenWifi mini XD4行AiMesh好?
定買3隻mini XD4,收埋隻86U算?
中間有冇 lan 拖住?冇既 xd4 未必太好用
Range 會大咗既,但分機速度未必快好多
冇呀好難拖線
主要係想救救死角位
3隻XD4 不如2隻XD6 或者2隻AX3000
但佢淨係開一至五930-630
返工時間點去呀
如果係reset 唔到基本上都磚左
唯有上保養換
正路成功reset完要重新pair / setup
兩個之間有主力牆同埋書櫃 衣櫃唔喺兩個中間
我喺room 2連住850 中間得書枱冇衣櫃都唔係成日收到
電腦問題都唔算大 Wi-Fi device唔係大廳用就慢到hi hi先大鑊
你唔係有拉線入房咩?插比衛星先,再出去比電腦
應該係磚左
但咁既時間都唔知點去
其實MESH都並唔係咩靈丹妙藥,如果你本身隔牆就無訊號,你點會覺得多個無線MESH就解決到問題,因為佢只要係無線都可以係無訊號,解決方法有三個,第一就係你話房有拉線,咁正常ROOM3點樣會斷線?定係唔同房?你應該將850駁LAN返落852度,咁應該會比起單靠無線連接要穩定,第二就係852主機既位置,如果可以改位無必要裝靠最外邊牆既地方,站走廊嗰邊幅牆又如何?第三就850既位置,我見過有家庭裝修就係整個假天花響走廊,將哩啲電子嘢埋晒上去,雖然三間房速度都行唔盡但係起碼三間房都有訊號

IT白痴絲打🥲
想問屋企間隔咁
大約700尺4個人
每人2,3個device
應該買咩router or mesh wifi好🥲
有冇d抵玩🥲
屋企得我會打機
其餘人都係睇YouTube Netflix 多
屋企500呎兩房,用緊1000mb hkbn, 想問用邊隻router 好啲?1000蚊以下推薦果5款就夠?
裝修?
唔係好明你想問咩🥲
我想問吓大家有咩Router or mesh wifi推介
1000mb
🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻
視乎間隔
冇咩阻擋都夠嘅
可能d轉角位差d
Netgear $1000 price range冇推薦?

用緊佢個vpn 連返屋企唔想轉asus
rax20?
sorry,想講$1000-2000

不過睇testing rax20好似都夠玩 (replace R6220)
裝修有冇拉線入房?
無 得廳
咁最好買3頻 mesh, 房入面分機先keep 到比較快既速度
有冇ching知如果laptop擺係router隔離都斷線係應該點搞?
換左2個router都係會1個鐘斷3次線以上,完全打唔到online game
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞