Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
Lm
宜家買router駛唔駛等埋WiFi 6E? 香港幾時有返多D 6E product?
屋企唔大個廳又係中間,諗住買單隻Linksys MX4200 用住先唔夠再加,
如果遲D買多隻6E可唔可以兼容到?
得,但6E 冇意思 ,6E只係多咗幾條channel
你睇下屋企啲裝置有冇支援 Wifi 6E 先啦
巴打,一部機擺廳。
筆直$1500 。AX3000v2 同 MX4200 邊部會較好?
或者有冇其他更好選擇?

唔該巴打
冇呀, 不過諗住遲D都會慢慢有, 有新就買但宜家冇乜product揀
新router 產品又貴,選擇又少,買番Wi-Fi 6 都好夠用
想請教下, 我有隻Netgear EAX80 Wifi extender
睇左說明書就話可以有2種使用方法, 第一個方法係純粹以Wifi signal 放大訊號及extend, 另一個係用LAN線接駁做接入點。之前我問過身邊師兄話接入點嘅意思係將本身Router個Wifi以LAN線做延長至另一個位置釋放Wifi, 而SSID只有一個, 本身我Router放大廳另外有LAN線拉左入房, 咁我就將EAX80放左入房及用LAN線駁左落Router, 咁跟住用Netgear個setup用接入點方法時, 需要我set新的SSID, 最後變左全屋有2個SSID。
想問下究竟係我師兄說法有錯定係我set錯?
因為我師兄朋友話佢係成功用舊Router set做AP, 用同一個方法以LAN線接駁, 亦唔需要set新SSID。
Extender 改返做同一個Wi-Fi 名+pw就可以
請教一下。2500$ 左右 同價位係咪都係Asus ax86u好

Ax86u 有啲唔上唔落同埋牙石行都幾貴
Thanks 巴打
想請教巴打
屋企用緊negotiator 1000mb 光纖上網加Asus RT-AC68U router,唔知點解iphone連wifi 時經常性會突然冇咗網絡,要手動喺iphone 停用wifi 再turn on load 一陣先上得返網,想問下有冇巴打知道點樣解決到

between近排用電腦連屋企wifi 會connect 唔到signal app 反而返office 用公司wifi 就用到奇撚怪怪
請教巴打
家用Orbi RBK352 有兩個satellite
請問點set成下圖?

佢會自己揀最佳嘅路徑
凶澤linksys隻MX 8400 賣緊2540好吸引
MR9600範圍更大,同樣支援MR7350行mesh
想買隻300零400蚊既收wifi usb
都冇牌子推介
最好唔使讀碟安裝
搬隻router 出去廳放係modem 隔離,應該一隻搞得掂
當然你驚既就買啲有mesh 支援既唔夠再加
平既dlink wifi6 dwa-x1850
再上就asus usb-ax56
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞