入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (8)

1001 回覆
68 Like 2 Dislike
因為唔係得一個人打直有10個名,
打橫就係off off work work work work work off work off work work work咁

想睇吓有無方法可以check到其中有連住6個entry 咗work 嘅cell

笑到仆街
應該都可以數左邊5個cell係唔係都係work 然後highlight第6個consecutive
=IF ( AND (今日返工, 聽日返工, 後日返工, 大後日返工, 大大後返工, 佢仲返緊工), "好慘", "無事")
我想請教下Ching,如果A1係一個drop down list,然後B1會對應A1嘅選擇而出現唔同嘅drop down list。 唔知有冇可能呢?

利伸用緊Execl 2020
佢好似做緊一個連續返六日工有獎嘅篩選
唔該哂
test
LIHKG 唔俾我覆條式
test

萬分感謝!!!!!!
完全做到我想做嘅野
想請教下
例如我有10組人,每組有10人,即共100人
有冇啲formula可以以條件去分組?
random分就搵到教學
但有條件地去分組搵左好耐都搵唔到
冇女
我應該要畫條女出黎變埋女聲
咁你都要講下佢地有咩條件先
用男女去分, 用條J幾長去分, 定係有冇頭髮去分, 無人知你D Data有咩條件咁點會教到你點分
最基本都係用IF去分
例如打籃球要分隊
5個位置PG SG SF PF C
50個球員要random按位置分隊
每隊要有齊5個位置
然而人選係唔可以重複
好複雜
你不如Cap張圖出黎比我地睇下你本身d data係咩樣先, 套data唔同樣做法會唔同
同埋你無留意置頂message, 你要講埋你既Excel係咩version
用office 365, 簡單
召喚傳心師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞