Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(23)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
心郁
考慮緊佢個座地架
會唔會有副廠平少少
試下用apps 連接果度 揀返 藍芽/airplay/電視
一樣唔得,睇Reddit要熄左個time standby, 同埋係cec 揀option 4
佢個座地架好似1600左右,好撚癲。
我諗住買呢個算,雖然去唔到耳仔嘅水平,但我估分別不大掛。

正常發揮,不過唔經常發生。
熄咗time standby 係咪即係唔識自己熄,要人手熄每次?
想買入門soundbar 但仲係1516中
大家覺得2千幾買S517/Polk s4 定係
百記3千9 買Q600b連後置?

謝謝
講真 唔好慳果幾百
再考慮下 我淘佬睇睇有無副廠
舊款有
純粹係費事比老婆屌放兩支野喺地阻住佢打掃
放喺扶手上面應該都fit。

仲要去宜家買個拖板箱放兩隻牛入去,費事攪到一地線,到時又屌我買埋啲垃圾返黎

冇咩特別既入門級soundbar, 以依家入門級既選擇黎講, 幾支既走向都好唔同, 真係建議自己試下先決定

S217
2.0 (1), 佢其實只係2.0 channel黎, 不過加左兩粒低音單元就叫自己做2.1, 叫做支援atmos可以點燈, 不過只係virtual既atmos因為佢冇upfiring driver

SN7CY
3.0.2, 前面3粒單元+2粒upfiring driver, 可以做到反射天花聲, 真atmos效果, 不過冇subwoofer又冇低音單元, BASS會比較弱

S60A
5.0, 其實即係LCR+side firing做virtual surround, 有d似d舊式既soundbar, 如果左右牆夠距離又方正既話, 可能做到某程度上既rear感覺, 完全唔支援新既surround tech, 只去到dd 5.1
唔建議放扶手 你個位仲要係走廊出入口, 好危
搵到了
淘佬 呢個副廠200¥
座地500左右
1/4價錢
樓主, 想問下你後置係咪一定裝耳仔水平
有野頂住, 放到差唔多天花板高得唔得
同埋係咪唔好向前放, 要對住自己個位?
atmos既話最好放耳仔水平, 因為放太高會同天空聲道overlap, 定位會錯, soundbar既後置有d仲要做埋反射, 太高根本冇空間反射到, 普通surround 5.1就放高d都冇所謂

後置向前既話可以扭少少指住耳仔方向, 同埋個坐位就最好唔好貼牆, 不過如果真係冇計既話都冇話唔得, 推薦既layout都只係推薦, 放唔到都冇計
收到
咁死得,晶片一向都是最貴,covid 後而家出唔到新晶片,天龍一直都出唔到新avr

索尼罪大滔天
ps年代已經見到
ps1 好賣,出左ps2 更屈機
音響未好貴佢都唔會出新野黎打市場
樓主點睇LG QP5
3千零呢個價位 算唔算抵玩
買左3日已經第2次,好煩
行定水?
我用行
只用airplay 聽歌
無事
水,上reddit 睇好多same case
無插hdmi?
諗諗下其實如果放sofa兩邊
直接對住耳仔會唔會仲正啲
有插,連Sony 電視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞