Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(23)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
有巴打講過,不過應該係d+既問題,d+一路都問題多多
其實我個房仔就係我張床,床尾係個層架擺電視,4呎 闊 8呎深,surrond擺左係床頭櫃,天空聲道擺左係層架頂層,用緊denon 2600,如果upgrade,換對atmos enable 個D eg Q50A唔知夠唔夠推,咁樣我可以換對Mirage OMD5 入黎做前置同中置
疑似 d+ 同 sony 電視問題
依個空間應該klipsch套野都夠應付有餘, 你對天空係就咁擺係層架上面向左右? 單元好似下面張圖咁向自己會比較好, 同埋如果同前置既水平距離太近D聲都會撈埋左一齊

你已經用緊front height就冇咩必要換番反射啦, 反射已經係效果最差, 同埋可以認真咁行多次audyssey再係speaker level上著手加大少少atmos既音量
係呀就咁向前,同前置高度相差三呎左右,咁試下攝高佢個pat等佢向下對自己會否好D先
咁距離都應該ok, 試下唔同擺位再cal下佢, 隨時可以慳番d錢唔使升級住

from svs:
the height speaker channels should be placed in the upper left/right corners of the front stage. Typically, this will be 40-45 degrees off-axis and about 8 feet in height. A downward tilt of the speaker will improve mid/high frequency response and reduce ceiling bounce reflections.
唔好意思同soundbar 無咩關係
想問下房有隻書架喇叭2.0 黎 想升級換另外一套2.0 想問下原本果套可唔可以加隻subwoofer 變4.1 (OTL 完全無研究過 我果隻係active speaker黎 想換果set 都係active
thanks
你要有部av processor先做到wor, 4隻active插番相應既channel再加subwoofer就4.1, 仲可以買多幾隻active做成set surround tim

要平既可以望下支那天逸既AT-300
跟HDMI 2.0,條hdmi只係出聲,唔洗2.1
我之前部Sony 接Bose 900,set啱咗D+出到atmos ,但一個星期後出番DD+,我無論重新set過,換綫都冇用。想起中間只做過firmware update ,於是試吓unplug 電視電源,之後又出番atmos了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞