Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(23)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
謝巴打 試下先
X85J+S517睇disney+有時D聲會疾一疾
係網絡問題定硬件問題?
我有小朋友之後已經對HiFi AV冇咩研究,如果講得唔啱請其他巴打指證。earc 應該唔關線事,只要你TV同soundbar support ,又插啱TV指定嘅插便可以。我覺得soundbar換缐未必聽得出,不如投資係第二度。
pc 連左去soundbar 唔郁mouse 條soundbar 會自動off(電腦bt 緊), 攪到電視無訊號黑埋畫面,要手動power on 返條sound bar 先出返畫面

條denon s216 好似唔覺有得set sleep 閒置時間, 可以點攪
最近出左部sony x80k 想買個soundbar for睇戲用
爬文睇啱左s217 或者s517
但係s517淨係得返電視側邊擺到
要擺係電視櫃枱面 地下冇位擺
想問下咁樣嘅話係咪寧願買s217算?
同埋想問s216同s217其實分別大唔大?
出左部a90k就快到貨
如果諗住一條soundbar過
denon s217 vs sonos beam gen2 vs LG SN7CY 邊隻好啲
定有其他更好嘅選擇?
利申:屋企細,電視睇netflix/d+多
明白
B1 配 Q800B,冇問題
唔一定係, 首先你支soundbar要有hdmi passthrough, 如果有in/out既基本上都有, 然後你既pc display setting要唔超過hdmi interface既standard (2.0/2.1)

諗唔明點解咁多人用電腦配soundbar, HTPC就話者 nearfield買對active咪仲好
why not both, 有人試過電視插番LAN線就冇事, 要從好多方向去troubleshoot
冇錯, hdmi 2.0已經可以支援earc了, hdmi 2.1係將個bandwidth加大左, 簡單黎講就係可以支援lossless既atmos, dtsx同埋surround 5.1, 7.1.

我估問得依個問題既應該都唔會係用bd source, 係streaming service上earc同arc其實係完全冇分別, 除左d+唔知點解有d機要有earc先用到atmos, 我冇用d+所以唔太知咩情況
電視側邊即係點 soundbar擺台面咪正常, 點解擺地下

s216同s217只係個virtual surround由dts轉左做atmos, 音質基本上同一level
又多個debug

Bose 900開得耐就crash CEC

依個死症已經一直存在
真係得, 感謝巴打
cec真係好煩,唔止bose, 其他brand都聽唔少問題, 都係分番開d遙控算
其實hdmi 2.0 已經支持earc,用shield tv pro 都用到truehd 咁做乜電視要2.1?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞