Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(23)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
thanks
感覺A9 係試驗性產品, 始終第一代
希望下年會有大進步
其實soundbar黎講, 如果下代a9加番個中置, 比人用自己既sub, 連線穩定d, 我會考慮賣晒全套av setup換佢, 犧牲影音效果換番多d空間
x2
而家人大左唔想煩咁多野, 想簡單啲算
我執完晒兩套setup之後都有一下想賣左套av換番soundbar, 不過weekend睇完套戲, 又會覺得soundbar比唔到咁既效果 真係好矛盾, 希望sony生性肯改進多d a9系列
諗多左,首先一定唔會比你用自己啲sub
我買咗條108, 個人覺得幾抵玩, 睇有5.1嘅戲會有surround效果, 如果冇要求可以入手, 不過要記住聽歌要用stereo mode, 去tomlee買會平好多!

依個post嘅巴打好多都係高階玩家, 平嘢通常都會叫你唔好買
其實YAS-108只係得LR兩條channel, 所以係唔會做到咩環繞效果, 果d surround format都係virutal既, 我試過s216開virtual dts d聲會好假同埋好散, 唔開好過開。

不過冇比較冇傷害, 如果你去試下samsung既中階soundbar加後置, 你就會發現個差距係邊, 所以都會推薦有能力既話不如比多少少直接買3.1.2既soundbar再加後置。
samsung既中階soundbar加後置要幾錢?
最入門既Q600B+後置有巴打講過做緊優惠$4000有找

再上少少8吋sub+5.1.2本體+後置就7千鬆D

到旗艦Q990B就萬2蚊左右

samsung個lineup其實已經做得好好, 高中階都有選擇, 唔似其他牌子一係就旗艦, 一係就低階咁既分佈
YAS-108, 109先係賣$1,100-$1,200, 個價差太遠啦, 貴有貴玩平有平玩, virtual surround對部份人嚟講已經夠做, 尤其係當老婆好討厭電視開得太大聲, 有多少少bass就話聽到頭都暈嗰d
岩既, 百貨應百客, 同埋一分錢一分貨, 真係冇budget既話都冇辦法

只可以講依個level充其量叫有聲出, 比電視喇叭好d, 平時睇下電視, youtube都夠用既, 睇戲冇咩要求既話都過得去
加中置都仲有可能,俾人用自己sub就好微,始終佢點都搵野縛埋你做一套
因為電視喇叭睇disney plus啲對白太細聲,主要希望改善呢個問題,想買yamaha yas109
請問同電視比會唔會有明顯分別?
感謝各位
Yas109聽聞衰過電視本身喇叭
咁就唯有希望佢出隻好d既sub, 不過都應該好貴
隻sw5 呢度有師兄用 ? 夠唔夠力?
https://www.rtings.com/soundbar/reviews/yamaha/yas-109

因為都係2.0 channel, 所以冇dedicated center, 如果想有大d既改進既話最好都係買番有獨立LCR channel既, 始終disney plus/netflix既content都係有surround audio
除非你掛牆,唔係都好難出到好聲

我買過一個月就賣左,因為我係座枱用
Sony 依間野
到時俾你用得返自己牌子嘅舊Model 都偷笑
https://www.youtube.com/watch?v=oQh6KQFWxvQ

睇紫色果條sub response
點解可以完全調轉行
定Bose 900好啲
bose 900 + sub + rear over 10k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞