Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(23)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
唔記得問句最基本既....你個netflix plan係咪最高個級
Thx 巴野係呀 我一路都出到 一路用三叔電視個搖控教到枝soundbar 既大細音量

今日甩完線再插就atmos唔點燈 同時間用三叔個搖控控制唔到枝soundbar 一定要app 或用佢bose 個remote 我覺得係setup上有d問題 但我電視同soundbar都reset過 都係咁 唔知點搞好

想搵人上門睇都唔知搵bose定三星 我覺得佢地實互射波過話無事
Dolby Atmos 兼容性 立即嘗試
您可以設定電視為允許 Dolby Digital+ with Atmos 串流,而這會從外部裝置輸入。
如果透過 HDMI (eARC) 連接的音頻裝置支援 Dolby Atmos,設為開啟。開啟或關閉此功能時,電視螢幕可能會閃
爍。
如果開啟此功能,請把 數碼輸出音頻格式 設為 自動。

透過 Anynet+ 連接外部裝置和使用其功能表
設定 一般 外置裝置管理員 Anynet+ (HDMI-CEC) 立即嘗試
1. 將 Anynet+ (HDMI-CEC) 設為 開啟。
2. 將 HDMI-CEC 相容的裝置連接到電視。
3. 開啟所連接的外部裝置。
裝置會自動連接到電視。完成連接程序之後,您可以使用電視遙控器存取所連接裝置的功能表,並且控制裝置。

開左?
請問如果唔加後置,推介買Q900a定Q800B?

佢唔比我禁 我記得之前我禁到 咁即係邊樣置壞
Cec 個個就開左既
師兄你買左 Bose 900 無用 Sub?

我如果要加 Sub 唔係問題
但係一闊三大,要換左個電視櫃先擺到
岩岩先裝修完,我唔想晒錢姐
重新插過啲線啦,無野壞
巴打覺得7.1.2 (5.1.2 + 2.0後置)定 5.1.4 (3.1.2 + 2.0.2後置)好啲?
好啦再插下先 但我都換過條hdmi都係咁
C399 冇MQA冇bypass
如果唔係我都買
c399有mqa有bypass 不過我依家兩樣都冇用到,mqa is scam

mqa買埋張bluos card就得,ht bypass本身有
soundbar本體5.1.2多左既channel都係side firing黎so call create rear effect。所以我覺得加後置既話後者會好d
有bypass咩?
我見佢啲插頭位冇 main in/ bypass
佢冇專登label only 兩個line in都有bypass

Fixed: Output level is fixed and the C 399’s Volume Control is bypassed.
This feature is sometimes referred to as “Cinema Bypass” because it allows the C 399 to be used for the front channels of a surround sound system by relegating the volume control function to the surround processor.
各有各好, Q800B surround效果比Q900A好, Q900A既stereo performance又比Q800B好, 不過差距好細

今日係fb見到人post依張相
就咁用app就可以較?
正喎
setting入面有得set
我電視同梳化好近,如果買Q990B 會唔會浪費左
佢 無線
求其搵個位擺左先
睇下近到點, 同埋主要係個整體空間有幾大, 如果真係太細有機會唔同channel既聲會撈埋一齊, 定位會差d, 不過又未至於浪費既
香港大部份廳5.1.4 夠玩
7.1.2 個7隻好難擺到岩位
唔會 點近 soundbar 都唔會over
除非你近到 用電腦咁一米都唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞