Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(23)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
我主要係經過SOGO 聽到隻217 好好聲先想入支SOUND BAR, 但睇落佢又連唔到AIRPLAY 想聽歌又好麻煩 見到SONOS 有AIRPLAY 先諗緊邊支好D
因為冇必要買同廠,平民多人玩既都係rel, svs, jl, 之後就係細公司,例如rythmik果d
如果行貨計 sonos arc vs bose 900 點睇?
主要電視睇戲加聽下歌 暫時唔考慮加sub啦
請問Q600a,可配什麼後置?
9100s 9200s
你聽歌為主? 如果係不如拎D錢去買對active speaker啦
參考
https://www.rtings.com/soundbar/tools/compare/sonos-arc-vs-bose-smart-soundbar-900/13760/27398?usage=8767&threshold=0.10

兩支表現上好相近, 不過調音唔同走向, 相比下sonos會比較中性d, 建議自己試聽完再決定, 另外兩支都係得一個HDMI, 最好電視有EARC會比較方便, 配套就應該sonos比bose平, sub同rear依家唔加遲下都係會加
AMZ?

SAMSUNG 三星 3.1.2ch Q700A Q 系列 Soundbar - 杜比全景聲/ DTS:X (HW-Q700A,2021 型號),黑色
https://a.co/d/8pzUSL7

This one

TB好多時跟埋後置
德馬買左bose soundbar 900,
跟條hdmi係2.0 定2.1 黎?我完全揾唔到資料。
如果要行e arc係咪又要買過條新hdmi 2.1?
見佢Lyngdorf講緊連放大個方式都同其他class D唔同

好似幾吸引,搵日去試聽先
1120 睇個樣幾正

只是可惜無av bypass 同解唔到mqa
s 巴你好

我而家用緊上一代denon入門amp + 入門 klipsch black reference theater 5.1 + 一對舊edifier 升左上去做front presence, 擺房仔,感覺上睇Netflix 個D atmos個天空聲道唔係太明顯,黎緊想upgrade sony 部42吋 A90K, 如果音響都想upgrade,考慮緊兩個option, option 1,舊野唔要上sony A9 + sub , option 2 ,升級做新入門amp 同換klipch 中階中置同左右,將本身對klipsch升上去,舊edifier 不要,主要睇戲多,想要包圍感強D應該點揀?
更正小小資訊,8成睇戲,2成打機先岩
整唔整到埋TR?
5.1.4 會好好多
單靠FH 效果係唔足
想問下 呢加仲會唔會電視唔夾sound bar 既?
如果 LG C1 配支q700a 好唔好?
睇你個房仔有幾仔, 我覺得擺位反而重要d, 如果空間太細其實你upgade去貴d既喇叭都未必表現得好, 第一你volume可能唔可以開得大, 第二駐波問題其實好多都係靠room correction黎解決。av向我覺得首先你要搵出個問題先, 例如係唔係只係atmos效果唔出? 如果係既就專心解決依樣野, 可以試下各牌子專用既atmos speaker, 將依家果對天空既擺位tune下再用calibration搭救, 甚至upgrade avr用更強既room correction。

option 1既好處係你可以get rid晒所有野, 好簡單就砌到一套surround system, 不過包圍感同質素未必會有好大既提升

option 2都可以考慮, 我自己冇聽過klipsch既av setup, 不過係歐美既group入面好多user都講klipsch只係for entry level用, 除左佢d heritage既model之外, 諗升級既話唔會用番klipsch

其實都係取捨, 如果你想空間見使番d又唔怕sacrifice音質, 咪行a9路線, 但係如果想要好d既質素, 不妨考慮下其他牌子既升級路線

利申: 其實av方向既話, 入門gear都可以有好唔錯既效果, 我前面成套kef q系仲要係反射atmos, 個天空聲道既表現都好唔錯, 早兩日睇完ms. marvel既最後一集, 主角係天空行果d定位完全表現到出黎
比兩個字佢, 岸鳩

識玩既人一定唔會玩佢果D所謂既行貨, 雖然我覺得錦上路條友都一樣係岸鳩, 兩邊都係發錢寒發到痴左線, 一間so call官方行貨勁撚貴, 一間so call假行貨又係貴

乜野通知廠家跟進, 又話人地賣假貨, 此地無銀三百兩, 兩邊都係仆街, 打個和SUPER

偶有發生, 其實有hdmi, 有cec既device都時不時會出怪問題, 真係好難避免

暫時好似唔覺有巴打講過lg配samsung有好大既問題, 唔知有冇記錯, 有既話請各用家提下未買soundbar既巴打
lyngdorf有ht bypass 不過佢個room correction係room perfect, 如果有得簡我會簡番暫時最強既dirac

我搵左下似乎lyngdorf都係pure class d? 只不過個module係佢自家野, 其實而家買class d的話hypex (ncore, purifi)都算係最佳選擇了, 自家野就好睇口味岩唔岩
講真如果唔係差咁遠, 我支持行貨架, 始終有咩事咩都唔使煩, 一個電話搞掂, 唔係唔比佢賺, 賺到咁就真係傻既先會買

訂左部X1700H仲係無了期等....
去76問佢佢連俄烏戰爭都搬埋出黎
灰, 好多戲想睇但又想等換左機先焚下
你知啦NETFLIX D+宜家都唔係特別多戲睇
咩料 不如話天氣太熱D工人唔做野

不過低中階既avr缺貨又真係缺得幾勁下, 我上友誠問過, 佢都話排隊都排到8月尾仲要唔知有冇貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞