Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(23)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
巴打佢有冇報價比你
大概整幾錢到
巴打你直接電話問佢整唔整水貨嗎?
肯郁下都算係咁, 唔介意比多少少有保養既起碼都有得買 你睇下LG個soundbar lineup
你自己打上去問下咪得 我年令前先打完問過
叫多個選擇, 細細支容易放

係咪要出900系列既sub同rear
空間有限要揀短身款(<105cm), 見Q600B同S517起碼有3.1.2, samsung soundbar夾sony電視有冇問題? 又或者仲有冇其他款可以揀
諗過bose 900但冇hdmi in, 又以為Signa S4同S517一樣點知都冇hdmi in
如果有DAC, ifi zen stream 3000左右,基於Volumio,不過買之前睇吓DAC compatible list同佢個forum, 部份DAC係認唔到,例如FiiO bta30pro 藍牙DAC

冇DAC 香港賣4千零嘅 node

https://www.bluesound.com/products/node/

再平有個pi3/4自己搞去買HiFiberry, 揀吓

https://www.hifiberry.com/shop/boards/hifiberry-dac2-pro/

HiFiberry 有HiFiberry OS,但冇試過 https://www.hifiberry.com/hifiberryos/

美馬呢款其實都得,買過,最後冇殼玩到連個3b+爆火花一齊燒版陣亡有用wima 薄膜電容

https://www.amazon.com/Inno-Maker-Raspberry-PCM5122-Audio-Expansion/dp/B07D13QWV9/ref=mp_s_a_1_3?crid=30M1BQSFEXM5L&keywords=innomaker+raspberry+pi+hifi+dac+hat&qid=1658113439&sprefix=innomak%2Caps%2C668&sr=8-3

安裝moOde一定冇問題,安裝Volumio 要改少少

另外買咗呢塊試驗,等緊送貨,估計大同小異,都係公版改多少

https://www.amazon.com/Geekworm-Raspberry-PCM5122-Management-Function/dp/B08XQDPH1G/ref=mp_s_a_1_2?crid=36655JPSA6RGC&keywords=geekworm+x930+dac&qid=1658113735&sprefix=geekworm+x930+dac%2Caps%2C525&sr=8-2

大概咁
暫時都唔見有用家report samsung+sony有大問題, 依個價位既3.1.2冇咩選擇了, lg仲有支qp5既

如果你電視有earc既話得一個port冇咩問題既, 就算有bd player果d都可以插電視其他hdmi in
thx vic巴, 本身部nad已經有dac, 只係冇usb in, 所以諗緊加個ddc hat搞掂佢就算, moode我已經set好晒用到tidal connect, 係差個coax/spdif out

我打算入hifiberry digi2 pro 5舊水搞掂, 因為如果買node我會直接買nad張mdc 2 blu os拎埋dirac live。

平既dac加黎都冇咩謂in term of sq, 玩入門r2r denafrips都5千尾, 唔想比住了
筆直仲可以加, 問題係有空間限制
應該要用盡4port (唔計soundbar), 冇hdmi in就要加splitter
sofa 同 電視之間既空間得60呎到 你地會揀bose 900(單bar) 定 q930b?
不過soundbar大部分都係比多一個hdmi in, 如果岩岩好夠用都ok, 唔係多一個port都係幫助不大

我都明空間限制好難搞
放得到一定係全套, bose 900都可以之後再加sub同rear, 不過有巴打講過bose隻sub最好要wire connection咁用
LG係咪就係無視左香港
啲新野係咪要等返1年先有

我目標想搵一隻60cm樓下 大約1-2000既 比電腦用
主要都係土地問題要唔到長啲
睇過一係就creative stage air依啲勁平

我知道長小小會有多啲選擇 但係張枱唔係好放到
唔該各位
電視反而好積極

Q990B 咁平
買返黎好
點買返黎好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞