Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(23)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
睇你空間夠唔夠方正, 奇怪擺位既A9幫到你
上面巴打好似話8月頭avlife有貨
冇咩特別, 都係soundbar arc/earc插電視arc/earc, 之後係電視set番audio setting就得
到時再試
方正 原本偏向a9 但上網睇人講又話a7000加咗rs5會好過a9
a7000有center channel, 另外亦都唔需要擔心斷線既問題

a9既speaker output power會比rs5高少少, 環繞效果會好d, 不過冇中置係佢既缺點, phantom center視乎空間擺位有機會人聲會比較弱, 同埋斷線問題有d人有, 有d人冇, 遇到既話就冇癮

兩款都可以去sony store試聽
15k內budget 電視Sony 係咪最好選擇都係HT-A9?
Sony + s517, 2樣點燈都冇問題
條s60b到咗
D+同netflix都點到atmos燈
睇啲5.1聲道既片係立體咗
不過呢個價位唔好有太多期望
有冇巴打可以俾到Q700b vs S517建議?
q700b可以加後置, 但係聲同S517嘅分別大嗎?S517又啱Size少少, 不過都勉強可以放到q700b, 好難決擇#x

ELAC ELX8080今時今日仲值幾錢
q700b單元多過s517 (8 vs7), amp power都大過s517 (150w vs 60w), 另外仲可以加後置, size同錢唔係問題的話一定簡有得擴展既
點都好過電視喇叭既
q600b vs s517 呢?
配sony x90J
見百記3990 好似送後置
50歐羅都算係咁
明白!再考慮下
佢前3側2就真係做到立體聲既
不過冇天空喇叭就做唔到真atmos
q600b咁抵玩送後置?真係的話會考慮入, 只係比q700b少兩條後上聲道, 但係Size 好好多
新手想買部擴推書架被動式 (之前只買過耳擴
預50-100w
想入evo75
見幾靚仔 雖然價錢有少少out budget
但其實我唔聽串流
佢個size 算ok 但如果再細少少就最好
同埋一定要有3.5mm or 6.3mm
會唔會有其他推薦
q600b只計output power大過q700b, 不過佢要配低一階既後置令人有d卻步, 另外佢隻sub雖然單元大細同q700b一樣, 不過箱體細少少, 表現都係差少少。

上代已經有user報告會有聲畫不同步, 估計係processing power唔夠, 如果遇上依個情況就有d煩, 我見外國既解決方法只有upgrade。

q600b可以加後置已經贏s517, s517係想加都冇得加。
上代話聲畫唔同步係夾咩機?
q600a
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞