Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(23)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
差好遠個價,唔同級別
邊度?
有冇人有用緊LG QP5

見有減價
求各位巴打解答

新裝修
Sony電視掛牆
想買 soundbar 睇戲打機用
坐枱,要白色的 (老婆要求)
Budget $14000 左右

Bose 900 是否最好選擇?
你覺得WiFi功能緊唔緊要
諗唔明條bar有Wi-Fi做乜

wifi對我唔重要 d人都係用黎wireless聽歌, 用voice assistant or chromecast/airplay
108用家, 一定會好過用電視出嘅, 我自己木耳就覺得幾ok, 當然你唔好期望會有幾千蚊嘅表現啦!
白色旗艦唔係好多, BOSE 900成套表現都唔錯, 另一個alternative就係sonos arc全套, 兩支sound signature都幾相似, 可以出去試試

ref:
https://www.rtings.com/soundbar/tools/compare/sonos-arc-with-sub-one-sl-speakers-vs-bose-smart-soundbar-900-with-speakers-bass-module/15256/28849?usage=8767&threshold=0.10#comparison_2925
咁碌碌soundbar都要掛牆先出到好聲?
當然唔係,不過以109為例,佢單元要掛牆先係向出。你可以想像如果放枱,聲向上出會有幾好聲
咁你賣咗之後入咗邊隻?
Bose 900用家認同無位擺sub啊
多謝巴打解答

應該冇咁多位放全套

官網 Bose 見到佢配Module 700
有少少out budget, 如果配 Module 500 差別大嗎?
盲左
500 冇白色
其實新裝修又萬幾budget , avamp 會開心好多
冇空間
同埋已經裝修得七七八八,可改動不大了
好似同109完全唔同級別喎
就係試左入門覺得唔掂先攻頂。

果時買先5千人仔,我就覺得好抵
其實你初頭唔知自己需要d乜
初頭咪想慳得就慳
我裝修果陣都冇預玩影音, 不過依家都算正常玩到, 冇鑽牆同埋都做到見唔到走線, d線槽全部都收埋晒係唔會望到既位 如果一條條線槽走晒出黎就真係搞唔掂, 海關都過唔到
我就係裝修 rear 預左入晒 wall
想買AMP 又唔識.......
見 X3700 好定用住 soundbar 先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞