Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(23)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
下面係我既理解:
最理想就係digital source直入dsp, process完之後經dac轉做analog直接比後級, 即係minidsp flex依種device, 佢一部機已經做晒dac, dsp同前級
https://www.minidsp.com/products/minidsp-in-a-box/flex

如果已經有dac的話就可以加有digital out既dsp係dac前面,
https://www.minidsp.com/products/streaming-hd-series/shd-studio
dirac live本身已經係bundle既room correction software, 當然唔使再用rew

如果用rew gen完filter之後仲要個player比你apply個filter先有用, 例如roon, volumio
咁真是好期待天龍加dirac 點

不過天龍真是無乜貨,尋晚去鹹片同我話有番多左dd 3700h 其他都是排隊訂哂貨
電視唔只出聲, 仲有畫, hdmi 2.1多左既仲有vrr, allm, dynamic hdr, 10k120既support
知道,多謝s 巴
感謝解答
我兩隻2.0都係USB解碼 AV Processor係咪指Soundcard 果類
我總感覺audyssey cal前cal後既分別係有, 不過又唔算差天共地, 可能始終多channel, 冇聽得咁細緻, 但係dirac live 2ch cal完之後真係完全兩個世界, 唔cal之前個bass係過份到錯晒

所以dirac live個multi channel既performance可能真係會勁好多
thanks.

攪左幾個鐘,發覺調tv 由30hz做24hz 解決到畫面lag 問題,soundbar 出聲都夾返口形(接近完美)

this is av processor...梗係唔係用usb input 如果你果d speaker只係得usb既應該都係好低階, 唔使諗..
所以pc做source既話真係太多因素可以影響到, 完全唔推薦咁玩...
支那隻a80 airpulse
屌 原來Q800B 5.1.2 前幾個月買咗Q800A 得3.1.2
800A買番2舊後置咪一樣
佢咪有rca in, av processor rca out去active speaker咪得, 你google打av processor就會有一堆
冇咗側邊聲道嘛
唔明,你加番2姐後置咪姐係5.1.2囉?
Q600b 上網睇好似好多人買左都話有問題, 有無人知係批貨出事定點?
本身想買佢但又驚驚地🙏
之前有巴打講過係批貨有問題, 不過有delay果d就應該唔關批貨事
播高容量mkv 除左pc 有咩方案推薦, netflix 睇到悶
我諗佢係介意Q800A+後置得5.1.2, 但係Q800B+後置有7.1.2

其實呢samsung做大個channel number我就冇咩感覺既, 佢又唔係實體channel, 加多幾個number咪又係反射輔助下 做得好既5.1.4就夠啦
我用Bose 900 全套連後置、Sony 8500G 65寸,播Disney尚氣可以出atoms

另外 加了後置後,聲音立體了很多很多!絕對推薦!

想問吓一般soundbar係咪都有藍牙?
因為想接電視/黑膠機
shield tv pro, 支那zidoo
借位放售

行貨LG SN10Y 5.1.2 sound bar
全新未拆$3800
原廠一年保養,有單

有意請留 tg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞