Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(23)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
之前 108 仲要減到 $699, 不過秒速比人掃清. 好心d人唔好人云亦云, 單條 soundbar 點都好聲過電視喇叭, 我新買部 X90J 內置喇叭人聲好薄, 無咩立體感, 睇高清電視時, 企係電視機側邊好近位置會聽到有底噪聲. 之後入左 S217, 環迴音效, 低頻勁過內置好多. 同埋而家又唔係套套都 MARVEL 大片, 多數都係睇下 youtube, 韓劇, 駛鬼下下要強勁音效咩.
屋細買咁勁都冇用
d人用開貴嘢, 睇唔起平嘢好正常, 但講到衰過電視喇叭出就真係搞撚笑囉, 其實如果想問平價硬件連登唔係好合適, 一開口就會話平嘢全部一鳩樣, 是撚旦都得啦!
除非真係細到劏房咁, 如果唔係普遍客廳百令二百呎, 完全唔會話咩overkill

高階同低階相差既唔係音量, 而係分析力, 定位, 同多單元做出黎既環繞效果, 依D先係差別最大既地方
有冇人聽過q990b同boss900 full set? 邊個好d同差幾遠?價錢就bose貴好多
又未至於衰過電視喇叭既, 不過好幾多就人人感受唔同, 始終個個人要求唔一樣。不過都係果句, 未試過好d既唔會realize到個分別係邊, 我建議想試真d既話, 搵個用好d soundbar既朋友, 上佢屋企試下就最feel到, showroom個setting都未必有咁大impact。

同埋其實如果講1000蚊既level, 的確係條條都冇咩大分別, 因為都係只會得LR channel, soundbar既size又唔容許玩d咩花臣, 所以依個level我一路都推薦大家用樣黎簡就算。

我廳依家都係得條大陸有aux in既soundbar比老婆唱k, 食飯既時候睇下youtube咁, 如果要睇戲聽歌就入番房, 所以低階既我都有
照用,擺兩邊都好聲
就出消費卷,想問下有冇咩抵玩既電視玩Dolby atmos
我用緊bose 900
top Gun邊度有得睇
我指將來top gun 出4k BD
Bose勁好多?
你既然有此準備 玩avm 吧 用相同budget 你會得到很明顯surround低音 效果。
去電視post問,實有人答你
見影音展有Denon參展, 唔知S517 會唔會有優惠呢
剛收到消息S517 會場有discount, 但個價就真係入場先知
新手求各位巴打解答,問得弱智屌細力D

新裝修,木耳本身唔玩音響冇咩特別要求
想買 soundbar,電視未買應該SONY
外型大小顏色牌子冇要求 只係要條bar 唔洗要後置
Budget 1萬樓下一個
A 電視放廳 都係屋企人用黎睇電視乜都唔識一開就播 ,最多小朋友間中睇youtube netflix
B 電視放另一邊偏廳 會睇戲同小朋友睇netflix

試過bose 900 有 Dolby atmos 都幾大分別
但事實上係咪得netflix 電影大片先會有Dolby atmos聲道?
值唔值買返sony soundbar 定冇咩所謂?
a 粗用 bose 300好唔好?B bose900?
定有咩好推介,例如上面講既Denon
希望出面都減價
巴打又廳又偏廳,
家境唔錯不如買兩條BOSE900 唔使煩
有時見有人出po 廳細細配D人咁高既 hiend speaker e.g. wilson audio/magico
根本發揮唔到 show off變被人笑
BTW, 你淨BAR係連SUB仔都唔放?
喇叭始終另外一回事,個箱體可塑性高咁多,wilson audio果d巨獸普通百令二百呎廳點放得落 反而soundbar既size就高低階都唔會有好大分別。

你如果有join facebook d group就會見到好多人夾硬要放對座地,頂住條走廊既有,擋住個房門既又有,仲有人頂住間屋既大門 76果邊我記得有人得幾十呎放6隻subwoofer,真係笑鬼死
如果冇咩要求又唔想煩既話,可以全套sony就算,有咩事都可以叫sony上黎,又唔會話驚d夾機問題。

依家旗艦級既都support到atmos,冇錯係得d streaming service同睇碟會用到。
如果s517減到好貼s217就真係抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞