買電視機 / 換電視機 集中討論區 (98)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
sony a80j
lg b2
65吋 呢2部點揀好打機睇戲用
恒生去豐澤,匯豐去百老匯都做緊減$1000-1100
中銀k11 Sony store 減$1100 + 可以儲Sony dollar (可以分換錢)
中銀sogo卡 去sogo avlife 有5% off
暫時搵到嘅
打電腦game定PS5?
係啊 同埋海關唔俾裝十仔

見到樓上 18k A90J 如果係行有啲心動
有返5% off?
電腦 用緊rtx3080
Disney制用唔用到?
因為MTK chipset有input delay

駁電腦一律LG

LG 有G sync同 Freesync
Perfect support A90J
行貨A80J
水貨B2/C2
thanks samsung mini led有冇邊隻可以揀? 唔驚燒印
呢兩部就真係好似,如果睇戲就A80J喺色彩嘅表現高分啲,打機就B2顯示同反應都較好,不過你自己睇下啲細分再決定啦

https://www.rtings.com/tv/tools/compare/sony-a80j-oled-vs-lg-b2-oled/21563/31240?usage=1&threshold=0.10
唔驚燒印就OLED啦,仲諗MINI LED背光電視把撚
sorry打錯左
係用mini led唔驚燒印 有時用電腦hold住同一畫面
可能係指定型號但係我問幾部都有
呢5%令我重新考慮a95k
Samsung 65QN85B 行貨
$294XX
1. 120hz 廣色域 量子點 ADS PANEL(IPS), 對比度高(8000:1), 黑位相對黑, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式MINI LED背光, 720分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
8. 有2.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度1100nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

Samsung 65QN95B 行貨
$349XX
1. 120hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(20000:1), 黑位相對黑, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式MINI LED背光, 720分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Neural Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM
8. 有4.2.2聲道, 有OTS+功能(物件追蹤定位發聲), 共70W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度1700nits, 最高2000nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
12. 有ONE CONNECT BOX
13. 防反光
電腦用你就買LG 啦,答完你又問Samsung
睇Rtings 會唔會知道畫質係點?
我就快瞓着今日已經係第二個係咁
唔會知道呀,正如睇現貨都唔會知道啲specs一樣,所以其實兩樣都要睇曬架

btw香港冇B2行貨

btw幫你講埋喇,畫質一定係panasonic最好嘛
SONY大陸水貨留意事項:
1. 睇電視台每次開機/轉台,字幕都會變英文/簡體,需要用遙控切換,不過可以關閉字幕
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 跟機本身冇Airplay, 冇Homekit, 冇Chromecast, 冇Google Search, 冇Google Play Store
6. 盛...澤會安裝 Netflix, Youtube, Disney+
7. 盛...澤會安裝 aptoide tv, 供下載APP用
8. 盛...澤會安裝一個類似ANDROID TV, GOOGLE TV既易用UI介面, 取代大陸版介面
9. 盛...澤會安裝一個叫AIRSCREEN APP去提供第三方AIRPLAY功能
10. 可正常更新系統FIRMWARE
11. 如真係有需要完整GOOGLE服務可以買個chromecast with google tv

LG水貨
1. 價錢相對平
2. 有齊繁中英文介面, 有齊YOUTUBE/NETFLIX/DISNEY+之類, 有APP STORE
3. 日後可以正常更新FIRMWARE
4. 所有功能齊備,冇系統缺陷,冇功能缺失

SAMSUNG 2021年水貨
1. 價錢相對平
2. 有齊繁中英文介面, 有齊YOUTUBE/NETFLIX/DISNEY+之類, 有APP STORE
3. 日後可以正常更新FIRMWARE
4. 所有功能齊備,冇系統缺陷,冇功能缺失
首先A90J正常已經落曬架,因爲J世代係2021年嘅機款,而家係K世代,而電視每出新款就唔會再買到舊款,所以A90J而家係水尾中嘅水尾,官方渠道同大舖都唔會有庫存

另外,SONY水貨問題可以睇返頭post,全部缺點如果都接受到其實冇咩缺點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞