買電視機 / 換電視機 集中討論區 (98)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
55Q70A水貨已經最好, 盛澤有埋NB固定架/活動架提供, 可於送貨時一次過上埋牆, 一條龍服務
補充番 閒日最多開4粒鐘電視
假日會開十粒鐘電視 會長玩一隻game
冇, 用左SOUNDBAR電視就唔出聲
55A80K 應該7月上市了 ($21890)
你8月99%搵唔到A80J了
一係立即去買, 現在搵都有難度
早晨, 身體點~
咁我建議你入55X90J算啦
除非你肯搏, 不過如果搏我建議入LG 55B1水貨, 成本平好多, 有事都冇咁傷
仲係病假休息中個肚脹住好多氣
三年內有保養唔驚
如果三年後燒左仲好有借口換機
SONY保養唔包燒印
燒印好容易比原廠話人為損壞, 要睇彩數
如果你覺得燒印一定換到而去粗用, 我建議你唔好搏
佢個藉口係畀自己架姐同我一樣
佢想搏就ok
第一張圖好好笑嚇到面都青埋咁
Budget $30k
60 inches
4K
唔知有咩電視好介紹

以加用緊Panasonic電視 加 Samsung soundbar. 但驚買Samsung電視又唔耐用
一係55,一係65,基本上冇咩廠出60

巴打平時睇咩多?用途?
我舊屋部samsung用左十幾年果陣好似係第一部led backlight
Sony 50X85K 50X90J 揀邊部好?
兩部本身個評價係點
睇嘅距離由65吋至80吋左右
平時睇一個鐘新聞左右同睇下戲 唔打機
想父母睇得比較舒服咁
thx巴打
50X90J秒殺
又唔係OLED, 睇咩都可以,粗用都冇問題

畫質就唔需要同OLED比較
50X90J光度高D, 最新影像處理器, 有分區控光,黑位相對X85K比較好,日本制信仰加乘,其餘沒有分別

如果要頂級畫質,可以考慮以下OLED,保證你父母睇完回不了頭

Panasonic TH-48JZ1000H 行貨
$92XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, HDR10+ Adaptive
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. My Home Screen 6.0 OS
5. HCX PRO AI 影像處理器
6. HDMI 2.1x2 支援 4K120, VRR, ALLM, HDMI2.0x2支援ALLM
7. 支援USB HDD 錄影
8. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
9. 5年保養
同樣係55寸,sony “電影模式” default setting, 9500g係4k led, a90j 4k Oled
都係試電影模式
想請教一下,有限錢想買43吋4k入門
有冇推薦?主要睇Netflix/ Airplay/ PS4/ Switch
睇劇可能較多,可以一日8個鐘

同埋想問下,爬完文發現入門級sony係貴一截,想問下點解,感謝
色準最高係自訂模式
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞