買電視機 / 換電視機 集中討論區 (98)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
Sony XR-55A80J 行貨
$149XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度600nits, 最高750nits
9. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC
10. 2喇叭, 共20W輸出, 2個低音喇叭, 共10W輸出
唔得你係要打去管理處叫佢搵人check大廈電視天綫呀,最後冇事先搵samsung
唔好意思
我想問panasonic電視睇apple tv app啲劇/戲
(唔用apple tv box就咁電視開app睇)
係咪出唔到dolby vision
https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1638871200
尋日免費攞6個月apple tv睇The Tragedy of MacBeth
有PS5所以有得攞
淨係出到HDR 10出唔到dolby vision
我試埋今晚 聽日唔得就叫管理處搵人睇睇
係咪有firmware未更新?

Pan記專家巴打可能幫到你
有,一定有
應該冇得解決喎

不過唔用天綫電視就冇影響嘅
加電影盒
想問各位大神
老豆老母想換43”電視,睇抵玩就TCL,但係未pan記搵陣d?都係預4000千上下

感謝
Hi咁多位師兄, 想請教下呢 岩岩買左a80j. 本身上網測速用wifi/lan都去到700mb up. 但用a80j 無論插lan線或者wifi, 用佢個internet browser app上測速網測速都係得返大約70mb。想問係味正常
係,sony 電視lan port 仲未upgrade 到好高階,好似最高都係100mb,要突破100只有靠靚wifi
Pan記低階機其實都係TCL貼牌
係呀佢個ethernet係行100mb,正常架

其實電視最好唔好做到咁多嘢,如果唔係睇電視嘅時候先嚟窒機就本末倒置
Sony bravia core 服務有條款

Pure Stream™ 功能需要至少 43 Mbps 的互聯網速度。要享有 80 Mbps 的最高速度,您需要 115 Mbps 或更快的互聯網速度。由於電視的產品規格,乙太網絡(有線區域網絡)連接被限制為 100 Mbps。因此,要享用 80 Mbps 的 Pure Stream™ 功能,您需要連接到支援 IEEE 802.11 ac/n(無線區域網絡)的 Wi-Fi 路由器。

由上面條條款都睇到sony lan 線最多都係100Mb,用wifi 啦巴打
Panasonic TH-43JX800H 行貨
$43XX
1. 60hz IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, HDR10+ Adaptive
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. HDMI 2.0x3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR, 唔支援Dolby Atmos
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
9. USB HDD 錄影
10. 5年保養
請問如果soundbar 支援Dolby atmos 但係電視唔支援,咁係咪其實出唔到Dolby atmos 嘅效果?
同埋支援earc 係咪唔等於有hdmi 2.1?
咩型號電視?

eARC只是HDMI 2.1其中一個功能,有eARC唔等於支持4K120, VRR, ALLM
出到,只要你soundbar唔係靠電視出dolby atmos而係靠令一部支援嘅盒出,當然你條片都要經過嗰個盒駁去sound bar出聲同駁去電視出畫面,原理其實等如以前買部dvd機咁轉source後入去自己會有介面做所有嘢
買早半年 同 77" a80j 一樣價
83A90J水貨$398XX
唔一定,試過有巴打用Pan記出唔到
冇可能嘅!PAN記一定係最好架喎!買SONY嗰啲都係因爲情意結咋嘛!買LG貪性價比咋嘛!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞