買電視機 / 換電視機 集中討論區 (98)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
(打手現形

E唷巴打好似就快買機了~
求教,巴打敢問,唔考慮以下呢幾款嘅價錢應該買邊隻最好
A90k , QN95B ,LG C2 ,定還是等三叔部S95B出最好
1. A90K
2. S95B應該只有美國出
3. 你想買咩尺寸呀?? A90K只有42, 48吋, 你想問A95K嘛?
想問下 HDMI2.1 switch 3 input 除咗魔獸仲有冇第二隻介紹 ? 魔獸果隻唔識自己轉 input source
魔獸有1款有REMOTE既
如果係42吋48吋我推介A90K

不過我見你有比較QN95B,佢係一部LCD電視,完全比唔上A90K、C2嘅OLED嘅畫質;如果你長時間睇波、睇電視台電視、睇賽馬呢啲,QN95B反而會適合過其餘兩部,因為OLED電視唔適合長期睇啲畫面上會有固定停留物件嘅媒體,否則會有俗稱「燒印」嘅耗損問題,而LCD電視就冇呢個問題
Hi 巴打,想問下5000-6000左右50/55寸電視有哂好選擇主要都係睇下netflix電影就ok
我買咗魔獸隻三入一出佢就係唔識自己轉 source, 佢呢隻冇講我估都未必得
100分~
自己轉source應該唔得
佢有REMOTE比你用都懶??
Samsung 55AU8000 行貨
$63XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY

Samsung 50AU8000 行貨
$54XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY
梳化隔離冇位放 remote, 埋得去電視櫃拎 remote 咁不如手動轉
其實LCD電視都會有耗損,只係佢唔係有機物降解式嘅耗損

一般而言如果將OLED調校到最高功率,燒印最快會喺1.7年嘅觀看時間後發生,而最遲會喺4.6年嘅觀看時間後發生(已經計算OLED會逐漸需要更多電流同熱能發光繼而促進燒印嘅時間),不過透過電視內置嘅像素交替技術,即係至少燒印問題會比理論更遲發生
C2 4個HDMI 2.1都唔夠用?
1 SOUNDBAR
1 PS5
1 XBOX
1 OPPO
如果只用黎睇全畫面NETFLIX, 畫面冇物件停留, 又會唔會BURN-IN?
我知道光度會因使用時間慢慢下降
巴打,屋企要換電視50吋主要netflix,youtube 遲下會用PS5打機, 有冇邊款電視機可以推介下 budget $8k-10K左右
巴打長時間打機?
如果需要長時間打機:

Sony XR-50X90J 行貨
$97XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度780nits
10. 日本製
11. 2x高音喇叭, 2x全音域喇叭

如果間中打機, 每次唔長時間

Panasonic TH-48JZ1000H 行貨
$92XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, HDR10+ Adaptive
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. My Home Screen 6.0 OS
5. HCX PRO AI 影像處理器
6. HDMI 2.1x2 支援 4K120, VRR, ALLM, HDMI2.0x2支援ALLM
7. 支援USB HDD 錄影
8. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
9. 5年保養
唔係,平時收工夜晚玩1-2個鐘,屋企人就睇Netflix YouTube多
如果好需要4K120打機,就Pan記吧

Sony KD-48A9S 行貨
$94XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0x4, 最高支援4K60
7. X1™ Ultimate 影像處理器
8. 馬來西亞製

Panasonic TH-48JZ1000H 行貨
$92XX
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, HDR10+ Adaptive
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. My Home Screen 6.0 OS
5. HCX PRO AI 影像處理器
6. HDMI 2.1x2 支援 4K120, VRR, ALLM, HDMI2.0x2支援ALLM
7. 支援USB HDD 錄影
8. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
9. 5年保養
Sony x90j 打機係咪都有4k120
有,不過畫質各方面都被OLED輾斃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞