買電視機 / 換電視機 集中討論區 (98)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
岩岩爬文

見到話Sony 水貨會以下問題
SONY水貨問題:
1. 睇電視台每次開機/轉台,字幕都會變英文/簡體,需要用遙控切換,不過可以關閉字幕
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,只有大陸搜尋
6. Netflix, Youtube, Disney+需要手動安裝, 要手動用APK更新
7. 大陸版介面有大陸劇推介, 介面醜陋
8. 可以買個chromecast with google tv去解決冇GOOGLE問題

咁LG係咪都有?
SAMSUNG 2021年水貨
1. 價錢相對平
2. 有齊繁中英文介面, 有齊YOUTUBE/NETFLIX/DISNEY+之類, 有APP STORE
3. 日後可以正常更新FIRMWARE
4. 所有功能齊備,冇系統缺陷,冇功能缺失

LG水貨
1. 價錢相對平
2. 有齊繁中英文介面, 有齊YOUTUBE/NETFLIX/DISNEY+之類, 有APP STORE
3. 日後可以正常更新FIRMWARE
4. 所有功能齊備,冇系統缺陷,冇功能缺失

因為燒印係必然會發生而唔係風險嚟,而燒印同光度減弱係相輔相成嘅,以上個標準只係去到肉眼偵察到嘅程度先計,傳統OLED嘅壽命長度:白>>>>。而有物件停留,會令該處嘅燒印情況比其他區域更加明顯,因為佢除咗加速燒印外,亦會出現短暫(會慢慢復原)嘅殘像現象。

而LG用喺A90J嘅WOLED為例,佢改良後令各顏色衰弱速度嘅差距縮短,燒印亦延遲咗最多2.3倍時間,而呢個時間都未計A90J本身搭載嘅高效散熱器同其他防止燒印嘅技術。所以SONY嘅A90J燒印情況會比同期LG嘅自家OLED電視輕。
咁仲點推薦OLED電視

不過正常用5年應該冇問題掛,唔計機件問題
A90J如果錫住睇嘅話理論上係10年後先會有明顯燒印不過咁樣講出嚟實在太賣廣告feel,所以我冇講過
我覺得6年-7年左右已經交足功課
重要唔畀其他新出嘅電視引誘到先得

例如A95K
知足常樂

用A90J已經好過好多人了
盛....澤比左新報價單我,83A90J水貨$3xxxx
因為大陸水貨,所以仲有少少抵抗力嘅
有冇a95k水貨消息
已買A80J+PS5 9月尾先送for新屋
想問佢可唔可以用A95K既Remote?
或者A90K既Remote?
感謝巴打咁如果只係A90K/C2/S95B,呢3款比較,會唔會等埋S95B 呢款出用QD-OLED 會比較好定還是揀番前者兩款就已經ok
你未答我你買咩尺寸,因為如果你等得S95B,即係其實你買嘅尺寸係55同65吋,你可能要考慮A95K而唔係A90K,因為A90K係細尺寸型號,只有42同48吋

如果要考慮A95K、S95B、C2,首先C2已經可以淘汰,因為前兩部都係QD OLED,亮度同飽和度已經贏曬。不過A95K同S95B我都係會推介A95K,SONY畫質控制同處理技術比Samsung同LG好,加上電視喇叭本身音響強勁,自帶高輸出超低音喇叭同模擬天空喇叭,所以A95K聲畫都超班。

另外唔揀S95B嘅原因係目前香港都未必會返貨,所以未見到可以入手嘅渠道,相反A95K預訂後最快七月尾就會送到,A95K有貨源而S95B目前未見到將來會有。(S95B貨源應該Stepmic巴打比較清楚)
感謝巴打先,我無擺A95K黎揀係因為價錢問題姐實在太貴,尺寸其實48同55寸都ok,所以我先咁樣擺黎選擇,會有D 想等S95B係見佢價錢平A95K 好多又係QD-OLED,不過又未知香港幾時有,睇下值唔值得等
大陸水貨32xxx

越南同泰國貌似唔出A95K
你搵到應該可以,背光好重要?

你搵A90J遙控都可以,不過原裝唔平,上Sony Store買可能要700
香港應該唔會出S95B, 想要QD-OLED A95K係唯一選擇

我都講左A90K係主打細尺寸
依家大陸水仲玩唔玩到換底板?
香港應該唔會出S95B

本身SAMSUNG自己都唔係好想出OLED電視,佢堅持自己既所謂NEO QLED MINI LED 背光電視,雖然識野都知道係完全唔夠OLED打

如果覺得A95K太貴就直情唔好考慮QD-OLED電視,新一代產品加上SONY係會賣PREMIUM價錢,再加上香港電視價錢基本上係全世界數一數二最貴

如果你考慮緊65吋,而又可以接受SONY大陸水貨既功能缺少同睇電視台自動跳簡體字幕問題,可以考慮65A95K大陸水貨,盛...澤第一水賣$32XXX

如果你唔需要睇香港電視台,大可以自己入美國S95B水貨,不過要留意電壓問題

另外我可以10000%話你知就算香港出S95B,價錢都會同A95K差不多,甚至一樣,香港SAMSUNG一樣會睇住香港市場其他牌子價錢黎定價

所以你用外國S95B價錢黎衡量是沒有意義的

就算外國NEO QLED都賣得比同款香港行貨平一大截
補充stepmic巴打少少,如果你真係想買,可以等下年呢個時候或者四五月先買,到時應該係大概水貨嘅價錢加一大堆贈品
1. 底板壞板率太高,好多時收到壞板,變相total loss成本高
2. 要跟番同尺寸同型號先可以正常用到,唔岩尺寸就算同型號畫面顏色會有問題
3. 美國唔睇尺寸寄,佢是但見同型號就照出,唔理尺寸,備註埋都唔一定理
4. 盛...澤搵緊泰國同越南水貨,偏好越南水貨,因為比較易運同快,價錢算平
5. 換底板計劃永久放棄
同埋A95K就算賣佢呢個價錢我都覺得好值得,你講嗰三款電視其實牌子本身個定位都好唔同

電視你買完會睇好多年,呢度好多SONY人上嚟問嘅,手上部電視都已經係用咗六、七年嘅SONY舊款,拉勻計數齋睇價錢個意義實際上都唔係好大,因為選擇一定會指向LG
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞