買電視機 / 換電視機 集中討論區 (98)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
因為Sony入門級比其他牌子規格好

又係無限budget?
thx巴打
ok咁揀90J
不過想了解下85K有啲咩唔好?
X85K冇咩唔好,只是兩者比較X90J規格比較好
唔係唔好,係低一階嘅系列

同埋J世代係上個世代,爲咗清貨所以會平過K世代

所以你就可以用同等或更平嘅價錢買到高一階嘅機款咁解

記得係X90J同X85K,有個X喺前面,如果唔係冇人會知你想買乜,因爲SONY都有出隻OLED款叫A90J
好 一陣去望下呢部先
但OLED係咪易啲有燒印架?
Sor最近先研究電視好多野唔識
佢上面打左
買OLED電視前要先留意OLED電視最怕有物件長期停留係畫面同一位置, 如果成日長時間睇新聞台, 財經台, 賽馬台, 經常長時間5-6小時打機(同一隻GAME), 就唔建議買OLED電視, 不過最主要都係係睇你睇既野唔會有一個類似LOGO/框框/HP BAR/SP BAR/ 地圖長時間顯示係畫面同一位置到, 講緊日日5個鐘咁就會比較大機會燒印. 正常打機/睇YOUTUBE通常唔會有咩問題
有興趣可以用追故睇返我講OLED燒印嘅嘢,總之燒印係會必然發生,只係睇幾時會發生咁解
Around $6000啦 thanks
佢冇獨立打過出嚟,驚佢以爲係個乘號,因爲已經有人咁樣錯過
Samsung 43BU8000 行貨
$58XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY

Samsung 43BU8500 行貨
$57XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
Sony X80K同X81K點睇?
又話Sony保養好
我唔會話其他牌子衰=SONY可以衰,不過A1到而家都已經係用緊完全唔同嘅面板,亦有唔同技術補足,基本上燒印已經大大減慢,而當然佢燒印係條款寫明冇得換機(當然都有成功換機嘅例子)

包括燒印嘅爭論,SONY都會快速回應客人並有需要時升級跟進事件,加上佢哋有實體客戶服務櫃檯有真人接待,其實已經好過好多香港嘅客戶服務
唔介面黑位漏光比較嚴重,可以買

X80K, X81K色域比較好,可視角比較好
請問如果以va planel黎講,最好係咪x90j, 其次x85j咁?
因為有時會習慣開住電視,oled驚好快比我玩壞,
主要係youtube,ps5同偶爾駁電腦輸出
好啊thanks
Samsung QN95B, QN85B

Sony X95J, X90J, X85J
X95K係mini led
Youtube基本好難燒印,除非你靜止畫面

PS5唔好長時間煲都沒有問題
去電視鋪睇完lcd 同oled
真係好大對比
搞到好大爭扎
OLED睇完回不了頭
長時間打連線game 有條血bar都係x90j算
有無巴打知新昌影音有冇伏
享受咗先
HDlife算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞