買電視機 / 換電視機 集中討論區 (98)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
要收錢……叫附近收買佬好過
壞電視收唔收架?

根本唔洗開機比佢睇
我會揀大
好奇 on9一問
電視有無人收?
Trade in?
3,4年機 Samsung
65A80J
Google TV系統同Android TV系統

UI分別

TCL唔需要搵盛澤買,其他地方都可以
sony 55a80j行同lg 65" lg b2 / c2水貨依家大約做緊咩價度?
其實頭POST已經有
55A80J 15K
65B2 17K左右 (1年保養)
65C2 19K幾-20K幾 (睇保養長短)
多謝Step巴嘅意見,見到匯豐做誠哥6%回贈,計埋平過出面Av Outlet個啲細舖。
所以都想知睇幾耐先叫長定如果中間15分鐘轉下畫面,之後又45分鐘就唔會燒?
唔好理咁多了, 享受左先啦
一句到尾, OLED是暫時畫質頂端, 沒有其他可以比
MICRO LED用AMQLED都唔知幾時有
大約一萬筆直, 主要Netflix utube disney+
Xbox 同 switch 一年會玩2-3 隻game , 玩起上黎最多都係7-8 個鐘日, 玩個令星期咁
要行貨,有保養同 想有airplay ,
唔好意思, 做左申手黨
電視距離坐位幾遠, 我需要用此去決定電視尺寸
距離有210cm, 仲有, 係想掛牆安裝。
Sony XR-55X90J 行貨
$109XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度780nits
10. 日本製
11. 2x高音喇叭, 2x全音域喇叭
想問我部x95 前晚開始睇netfilx 兩三個鐘後就開始窒 關機/強制reboot 都無反應 hang 哂機, 要抆電再插先得, 琴晚又有 想知有無巴打試過
手動USB更新FIRMWARE, 之後重設部機

SONY電視 A80J, A90J, X80J, X85J, X90J, X95J, Z9J 香港韌體更新至 v6.5929

優點及改良
開啟 VRR 模式時,允許啟用最高明亮度 (僅適用於 XR 系列電視)
開啟 VRR 模式時,允許啟用分區背光 (僅適用於 XR Z9J、XR X95J、XR X90J 系列電視)
解決 AirPlay/AppleTV/DLNA/HD+ 故障問題
解決 Wi-Fi 持續關閉的問題
解決螢幕僅在右側顯示部分畫面的問題
解決特定 YouTube 內容播放時產生綠色畫面的問題
改良電視的一般性能

https://www.sony.com.hk/zh/electronics/support/lcd-tvs-android-x90j_x91j_x92j_x93j_x94j-series-50-75-100-/xr-55x90j/software/00275826
電視唔好裝太多APP, 如果ROM唔夠空間會影響流暢度, 電視唔多RAM同ROM

唔好當佢係電話
我果部係x95h firmware 好似係最update
我係咪要del apps +重設?
https://www.sony.com.hk/en/electronics/support/televisions-projectors-lcd-tvs-android-/kd-49x9500h/downloads

如果已經係最新FIRMWARE, 就試下重設
正常X9500H應該都唔會LAG
今晚試下 thx 巴打
想請教step 巴,55"c2 水 同a80j行 價錢唔差太遠,你覺得邊部比較好呀?
你自己想~
一部新 panel 水貨平少少,另一部就行貨,心大心細。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞