買電視機 / 換電視機 集中討論區 (98)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
如果黑邊個啲地方會最遲燒印,所以其實睇多啲IMAX片會平衡得好啲,Disney+有一堆IMAX片可以睇(冇用netflix所以唔知有冇)

如果電視內置有像素交替就用嗰個啦,唔使特別用Netflix嗰個
會,所以混合用最好,唔好死睇21:9片就ok

睇Netflix咪開,色準D
哎呀,我以爲Netflix嗰個係防燒印嘅模式我可能要join netflix再進修下

stepmic巴打係永遠嘅專家
Netflix mode唔係防燒印嘅模式黎

Netflix mode係用黎出番原汁原味Netflix影片既畫面mode
如果用soundbar 或 av amp, 喇叭輸出有冇影響?
另外想問喺邊度買比較好? av outlet 穩陣嗎?
講過default SONY 放大咗

83台右下會出唔到澳洲

所以一定矇

要set返

設定
顯示與聲音
螢幕設定
顯示區域

改為+1
屋企部LG用左十幾年終於頂唔住要換電視
請問50吋既話 6000蚊到有咩推介?
平時都係兩老睇電視多 新電視以後可以for埋netflix
感恩
今日去左av life問價, 55吋, a80j報最平16xxx, qn85b最平14xxx, 陳列qn90a 10xxx.
之前唔係有巴打話a80j做到14xxx咩
陳列品qn90a個價好吸引... 但又驚陳列品俾人操到殘哂...
qn85b射程內,好係較新又有無線soundbar玩,但又無qn90a咁吸引

內心好痛苦
SONY自己仲有冇?或者去埋百老匯問,買埋全set PS5
用HT-A9, HT-A7000配A80J/A90J, 電視喇叭可以當中置喇叭出聲, 如果配其他Soundbar, 電視喇叭唔會出聲

avoutlet可以

我推薦Avlife
LG 50UP8100PCB 行貨
$49XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器
7. 光度300nits

Samsung 50AU8000 行貨
$54XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY
14xxx 應該係細鋪,或者大鋪計減埋2000超市劵同信用卡回贈,例如最近匯豐卡去新地商場都有啲優惠做緊,同時加埋百老匯或者本地簽賬優惠就回多小小
A80J 係OLED ,唔怕燒印嘅話真係好正
65” C2再上仲有咩選擇?
水貨定行貨?
水啊
LG 65G2水貨貴, 同行貨差不多價錢, 所以LG C2水貨再上就沒有了
SONY水貨就有65A95K, $32XXX, 不過有好多功能缺失, 字幕問題, 唔怕麻煩係可以
可以埋65A90J行貨,其實都唔再貴,不過難在要搵到有貨,而家係水尾中嘅水尾
如果LG 65C2水貨19K同SONY 65A90J行貨34K比, 其實唔太公平
我會要水貨, 差不多買到2部, 畫質差距又唔會大, 價錢分別就好大

如果LG 65C2行貨同SONY 65A90J行貨比就一定SONY了
謝謝大佬
咁我都係買65 c2 水算
另外soundbar 5k-10k 有無好推介
Samsung HW-Q990B 盛澤水貨,好似9000左右,同電視一齊買有折扣

Q990B係旗艦Soundbar
其實間屋得600尺會唔會晒左
1. 你電視距離坐位幾遠?
2. 有冇位放後置喇叭?
soundbar就係比空間有限,唔想煩既人用
其實soundbar喺空間細嘅地方係發揮得好啲,同埋香港樓啲天花通常好啱soundbar發揮,990B真係唔錯嘅選擇嚟
唔該晒咁多位
我去盛問下價先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞