買電視機 / 換電視機 集中討論區 (98)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
食物中毒
想買TCL P725, 43’
48至五十一二村打ps5最好最抵屌係邊部?
你咁講就即係得48吋同50吋

48可以考慮
48A90K(OLED)、
48A9S(OLED)

50可以考慮
50X90J、
50X80K、
50X85J、
50X80K、
50X81K、
50X80J、
50X81J
可以呀,定係有咩問題?
不過X90J sony 官網仲有,仲送$800超市現金券
想買部48-50’電視
主要係睇Netflix同睇波多 會連埋soundbar用
有冇咩牌子好啲?
去電器鋪睇睇到疲勞完全分唔到
Budget大約$4000-$6000
見之前有po 屌LG同三叔 係咪真係咁差
通常我見到咁樣問, 我都唔會覆
Panasonic TH-50JX700H 行貨
$46XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. HDMI 2.0x3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR, 唔支援Dolby Atmos
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. USB HDD 錄影
9. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
10. 5年保養

LG 50UP8100PCB 行貨
$49XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器
7. 光度300nits

Panasonic TH-49JX800H 行貨
$53XX
1. 60hz IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, HDR10+ Adaptive
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. HDMI 2.0x3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR, 唔支援Dolby Atmos
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
9. USB HDD 錄影
10. 5年保養

Samsung 50AU8000 行貨
$54XX
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY
冇BUDGET我唔會覆, 叫佢自己睇頭POST
有冇哥哥講比小妹知,我下年5月先入伙,下年有冇新機出?冇就以家買65a80j
1. 電視每年6月都會轉款, 唔好等轉款後先買舊款, 因為舊款會係新款上市前就會下架
2. 你而家買A80J, 冇一間鋪可以比你放一年
3. 你下年5月先上伙, 不如下年4月左右買新款65A80K好過啦
如果係睇波就唔好買OLED,以下係推薦嘅SONY型號:

50可以考慮
50X90J、
50X80K、
50X85J、
50X80K、
50X81K、
50X80J、
50X81J

LG嘅客服係最衰,會已讀不回,詳情可以參考電腦mon嘅post,太多癲嘢不能盡錄,不過如果件貨冇問題其實都唔係太差

Panasonic接駁到客服主任時過咗第三次等候時間會自動cut綫,非常令人煩躁,而且就算同主任約實時間,師傅都會主動打嚟改時間,如果唔能夠同師傅配合,就要再經歷打畀客服主任嘅輪迴。我六月時已經領教過非常討厭,不過貨物性價比高,而要留意低階機款已經會逐漸變成TCL貼牌機

SONY係咁多間入面最好,我買咗機有啲問題(唔係品質問題,係我間屋裝修嘅問題),佢都幾乎即日安排到師傅,第二日就有同一個師傅加多一個高級工程師上嚟睇並且處理好
你下年五月入伙可以買A90L
想問如果買42' mon 電腦PS5 2用
Sony A90k係咪冇LG C2咁好
A90k好似冇gsync free sync vrr
A90K有VRR冇G-Sync同FreeSync
雖然A90K係遊戲屏幕,但係睇戲嚟講就佢好過C2

C2反應較時間較短,打機比較出色
如果官方度買, 價錢差少少...就會諗不如上埋去
yes, 呢條新宿,仲有條澀谷都好正
誠哥,8721 用恆生 mpower 有幾百回 , 有機會接近8k埋單
咪上囉,我覺得電視唔係一年換一次嘅嘢,呢度上水嘅sony舊客係講緊用咗五六年先上水問換咩款,呢啲差價你攤開幾年計其實一啲都唔貴架喎
其實買樓都唔貴
我呢到住左工三十年
買樓係越大越抵買添
除非係世界級選手
唔係跟本分唔到個latency
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞