買電視機 / 換電視機 集中討論區 (98)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
發覺MON好似末落了
TV都做到晒MON既野
1. tv
2. 裝app (Disney+, netflix)
3. pc/console

仲鬼有人買MON
係最離奇幾年前果部led sony 9500g睇hd/電視節目,畫質竟然好過Oled a90j
睇香港嘅電視台只可以用高清電視或更低解像度嘅電視,因爲電視節目格式只係1080p(實際顯示接近720p多啲),你用4K電視睇即係將一幅低清嘅圖拉大2至4倍,當然會矇啦

所以呢個唔關電視事,而係香港嘅電視節目格式比較低
咁去av生命咪好貴
161xx, 扣埋hsbc600 先156xx
仲得固定架
同你個價差無幾咋喎?定係你錢嗰啲周轉有問題?因爲我都留意到你提個貴字都提咗好幾次

如果財政真係唔ok嘅話,你不如cut咗張單,退咗貨先。我覺得你呢刻未必最需要電視住,要好好生活先得架!加油!

到時你再買電視,大把勁款靚款等緊你架!唔使急在一時!
係1080i 2-5Mbps
之前果部led 9500g都係靚機,一樣係4k電視,但睇hd,1080表現好好,無起過格
90j Oled 4k就起格,唔知點解
睇行街片唔夠毒,用OLED睇d野食片先毒,好鬼正
電視新手一名 爬完文 太約 50吋 用途間中睇戲 屋企人睇電視 ps5為主 買Sony x85k/j panasonic 48jz1000h 好
筆直大概一萬
其實VA面板都一樣會灰濛濛,不過冇咁明顯組
香港數碼電視只是1080i, 連1080p都沒有
是否相同settings先
長時間睇電視?是否長時間睇新聞台,財經台,賽馬台?

長時間打PS5?
會長開電視 ps5 每日打一兩個鐘
巴打會長開電視,當然你都可以照搏OLED,不過有燒印風險

Sony XR-50X90J 行貨
$97XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度780nits
10. 日本製
11. 2x高音喇叭, 2x全音域喇叭
好謝謝意見 不過依加市面仲有無課 聽你地講 呢排轉款
要盡快盡快買

下代X90K沒有50吋了
係咪同size架?
之前問過step ching 1萬budget,介紹左pan記oled 48。如果lg b1 55”水貨/x90J/pan記 oled 48”,邊個好D?
做左好耐cd-rom, 想問下各位Ching呢個有咩推介
筆直: around 6 - 7k 行/水都得 (如果包埋個上牆架+安裝就最好, 冇都唔影響)
電視距離座位: 大約 1.7 - 2m (有時坐前D, 有時後D)
用途: 50%睇Netfilx / Disney+ / Chromecast / NAS播片
40%打PS4/5, 10%新聞/TV/長開等間屋冇咁靜

之前睇過55Q70A水貨, 除左佢仲有冇其他suggestion?
LG 55B1水貨, 有大買大
頂 ! 我本身有支Polk MagniFi2 Soundbar,
想問下電視本身有冇野可以夾到佢一齊出聲再靚D?
究竟而家買55x90j好(要$11000)
定等消費卷買55吋a80j (扣左消費卷$10000)
唔需要考慮X90J,佢唔係OLED
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞