買電視機 / 換電視機 集中討論區 (98)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
我估應該係同一個型號嚟?不過點解想買呢個型號嘅?
我都係咁諗
不過比sales sale個下有啲心動
你慳返呢$1000用喺下部機或者其他產品好過啦

sales如果講嘅嘢唔心動都唔係一個好嘅sales啦,可能要轉行
如果budget 30k
主要netflix/youtube
唔打機
應該size行先揀65 inch a80j
定揀畫質55 inch a95k?
你呢個budget可以買到65吋A90J,而且有埋size上嘅着數呀

當然我都推薦55吋A95K,QD OLED無論飽和度同光度都高過OLED,而且亦耐用好多,只係上到65吋A95K就更好
65吋a90j 好似大舖都冇晒貨
65 a95k要加多20k, 過唔到心理關口
我見到仲有貨呀
你電視到眼睛距離幾遠?
唔可以,冇保SONY唔整,就保險賠6-7000 budget俾你係豐澤揀過一部only
3米多啲
但唔想買太大
而家2.2米左右用緊49吋覺得都ok

我見a90j同a80k 65inch 價錢差唔多
都係a90j會好啲?
豐澤電視陳列只可以買Panasonic,因為一樣保5年
一定係A90J

A90J因爲係J世代(2021)機,所以上年呢個時候都係好貴,唔係因爲A80K貴而係A90J平咗

3米就65吋啦
底座唔同
只可以嘅意思係「買得落」定係真係冇其他機買?

唔好意思,因爲其實唔係好熟豐澤啲優惠。。。
wow你終於返嚟
瞓左覺
65A80J,size大差好遠
X90K貴,唔值
QN700B唔好買,上年QN700A好多壞機

Sony XR-55A80J 行貨
$149XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度600nits, 最高750nits
9. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC
10. 2喇叭, 共20W輸出, 2個低音喇叭, 共10W輸出

Sony XR-55A90J 行貨
$219XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度700nits, 最高840nits
9. 日本製
10. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC
11. 2喇叭, 共40W輸出, 2個低音喇叭, 共20W輸出
其實佢3米77吋A80J會更好,不過budget唔啱
佢唔想太大嘛,3米當然77吋,唔夠budget咪水貨
77C2

大尺寸OLED買行貨係非常昂貴
我都知呢度討論開大電視,但唔知咁多位巴打有無32寸左右行android電視推介?如無Android,有無話邊部好啲(最好唔好大陸牌子)?因為阿媽房電視壞左,想幫佢買番部,thx
LG 32LQ6350PCA 行貨
$26XX
1. 60hz VA 1080P PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 1.4x2
6. α5 Gen5 影像處理器
唔該晒 stepmic 兄,睇個 spec係幾好,但我未買過 LG 機,怕唔怕相對易壞?
32吋應該冇咩選擇
收到,再一次唔該你先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞