買電視機 / 換電視機 集中討論區 (98)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
都有揀呀。唔知點解每次都冇聲
要手動重新開多次個sound bar
去SOUNDBAR區問下
電視掛牆架有無好推介
想買部sony a90k 48吋,因為新屋係鑽石型廳,所以個架可以較角度好重要
OLED可視角極度好

NB架
即係斜斜地睇都接受到?
差唔多有成40度

搵搵巴打推介呢隻先
40度都沒有問題
想問下samung 55”
AU8000 定 Q70A 好
當然Q70A, 完全唔同級別
唔該哂你啊
you are welcome
去嘉誠哥睇過 Panasonic JX800H 對比 Samsung BU8500 嘅畫面好似多咗層灰色嘅紗咁,係唔係正常呢?

同埋 JX800 同 JX700 有咩分別呢?
因為JX800H用IPS面板,漏光嚴重,所以畫面灰濛濛

JX700H用VA面板,漏光比較少,不過可視角冇JX800H咁好,光度也比較低,其餘差不多
但係出面 JX800 仲貴過 JX700,畫質又差啲咁奇怪嘅??
JX800H光度高,可視角高

Pan記覺得高階機種應該用IPS,同Sony相反
Pan記一向撐IPS
唔可以咁講架!係SONY奇怪!Panasonic先係正常!
都係既,LG都好喜歡用IPS

VA都過時了,係OLED面前佢什麼都不是

肉體點?
我以前都係用Pan記,果陣係自家制IPS ALPHA面板,其實都幾靚
但係睇LG啲LCD TV(唔記得咩型號)都同Samsung差唔多,唔似Panasonic咁…
LG LCD都唔係全部用IPS, LG 50吋LCD係用VA

當然都有可能設定問題
另外一問,之前講過 Samsung BU8000 同 BU8500嘅分別係底座,咁8000同8100又有咩分別呢?

我將2隻型號嘅介紹Page左右對都搵唔到分別。
機身顏色
就係因為HX800嗰層紗,我差啲為咗喺有限budget下想好小小畫質被逼買Samsung。

都怪小弟冇做足功課。
好像還是很多雜訊
4k沒問題,hd就不行
因爲始終天綫電視畫質低,唔好成日諗住係部電視問題

如果有啲特定時候得有啲特定時候唔得,你已經可以排除係個電視問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞