買電視機 / 換電視機 集中討論區 (98)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
you are welcome
erm你知嘅嘢唔係太正確

面板已經係4K年代,一樣嘅屏幕觀賞距離越嚟越近,所以電視只可以越出越大,32吋亦係現金電腦mon嘅size

而電視款式只會維持一年左右,全世界都唔會買到舊款電視,所以當市場需求萎縮(即係標清電視)嘅款式根本唔會再出新,電視淘汰舊規格近10年越嚟越快

我哋唔係討論開大電視,而係市場根本已經好少好少細電視,我哋想討論都冇

你媽嗎嗰度擺得32吋係咪因爲傢俬格局所限?
介唔介意講見到邊間仲有
岩岩行左轉
淨係見到百xx有,扣埋超市同滙豐卡大概33k
買啦咁,你個價好正
哎呀好心急呀你快啲買啦,呢度好多人mon post,我驚你miss咗呢個咁好嘅deal
因為佢擺床尾,只得六尺距離,佢唔想咁大
sony x85j 冇貨 下一個選擇可以揀咩?
x80j 又冇4k120...
X85K
貴$2000, budget $7000到
咩尺寸?
50寸
Netflix, ps5
其實六呎距離係可以睇50-55吋,而且50吋電視其實只係闊1米多少少,冇你諗到咁大,而且年紀大睇對隻眼都好啲

唔好意思我成日都係想幫大家解決比起買電視背後更多嘅問題,所以成日問長問短,唔好嫌我煩
以下款都未必有貨,如果冇貨就加3千買Sony 50X90J,6月電視轉款,新款係咁貴架啦

LG 50NANO86CPA 行貨
$76XX
1. 120hz NANOCELL 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEB OS系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
7. α7 Gen4 影像處理器
8. 側光式 LOCAL DIMMING
9. 光度550 nits
巴打有心
唔好咁講,我唔該晒你就真

但老人家就係嫌大,佢舊果部係43寸,但係佢都係嫌大,所以想買細啲,咁只好揀32寸
唔該巴打
x90j vs x85k 點揀? 價錢一樣
43吋大就買42吋囉

不過我覺得可能都要諗下擺位唔好咁容易撞到就真,可能佢都實際上覺得阻埞或者真係怕整壞部電視,我覺得只要方便到佢起居佢都唔會嫌大嘅
當然X90J
老人家又嫌大又嫌貴,又話大會壞眼
如果無Sony 情意結,可以考慮平8k既Panasonic JZ2000H

https://www.avlife.com.hk/mobile/tch/product/ProductPage?cmd=detail&product=6254D2BC884C49843AFDCE9E9441743116297790749696973337369E85CD90EA

日本VGP影音金賞及批評家大賞由panasonic JZ2000系列獲得
https://m.mobile01.com/topicdetail.php?f=347&t=6481948

如果陳列品
建唔建議買
兩米左右唔係65 都好咩?我拉前咗50 qn90a 到1.8都覺得細,如果budget 唔係問題建議有大買大!

已買65a95k 會上牆大概1.9~2米,一定唔後悔!
咁就唔建議
stepmic巴打,如果avtv mall呢間舖頭有冇聽過?有冇伏架?
冇聽過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞