Boardgame 桌遊討論區(4) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
lcg都預左大坑
呢種head to head card game,平既我覺得star realms frontiers 係個好選擇。鍾意既時候又可以買expansion.
骰game既話私心推薦troyes多過burgundy, burgundy 主要自己砌combo,但troyes好高互動性,好多野都要爭,又可以買走人d骰,要估人想做咩。同埋2-4 play都好玩
如果唔想對抗性咁高ark nova應該唔錯,同埋要主題冇咁dry.
請問下大家固定5人game有咩好介紹?
有玩開女神號最近想入手多幾款遊戲
暫時仲訂左long shot
想搵啲重開性高而且唔係一人對戰多人
如果鍾意打架:翠嶼秘境+擴充
如果鍾意策略:El Grande
如果鍾意嘴炮:Cosmic Encounter
如果鍾意交易:Sidereal Confluence
Thx! Search 研究下先
睇完bg port 講 the thing 幾有興趣
想問係咪要等retail 版?
香港有冇bg舖會入Kickstarter 版賣?
我買大大卷褲頭嗰啲粗橡筋帶
剪開一條啱size 嘅用釘書機釘起就係
不過釘個位就用一段仔橡筋帶卷返轉頭墊一墊唔好比粒釘刮到個盒
美式跑分: Small World
德式跑分: Ticket to Ride / Bloodrage + 5 人擴
身份: 深淵之中
劇情: 山中小屋
可惜el grande淨係得大盒版,好徙位,反正d expansion都係非必要
想問下下面啲game會唔會好要求英文,驚買左番黎啲fd唔肯玩
King of Tokyo
Terraforming Mars
Ark Nova
Spirit Island
Wingspan
Love Letter

下面依啲我諗應該唔洗理英文
Saboteur
Werewords
Camel Up
Exploding Kittens
Dixit
The Crew: The Quest for Planet Nine
全部都有中文版.Terraforming Mars,Ark Nova,Spirit Island,Wingspan主要都係玩card,所以要睇card上面既英文.King of Tokyo得角色8張技要睇,出面d卡係公開所以唔識問就ok
純粹睇卡既上面果啲英文我諗佢地ok,唔洗睇一大堆英文就ok
同埋Terraforming Mars,Ark Nova,Spirit Island我諗住自閉玩熟左先再教佢地,我見1人都玩到
love letter應該仲少字過 爆炸貓
上面嗰堆文字需求最大係Spirit Island, 之後係Terraforming Mars同Ark Nova (呢兩隻係理論上唔洗睇文字 所有效果都有icon), 其他都得少少英文
呢三隻都係好熱門既solo game嚟唔會後悔
冰冷的她醒來之前
Spirit Island 玩左幾次都好快輸
有無巴打可以教下小弟
我玩app版solo用river surge
你玩咩難度
免費版咋 乜都無得揀

成日唔夠3/4 rounds 已經中blight, 係咪正常?
岩岩開始玩唔建議玩branch and claw,加左隨機性難玩左
免費版嚟 乜expansion/scenario都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞