Boardgame 桌遊討論區(4) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
想買好耐,個Solo mode 好唔好玩的?
用過GW/P3/army painter
但係最好用都係AV油
之前係PM store買開
不過依家好似冇做

如果想齊款可以考慮GW油
官方店應該有齊
用開av油
去YM studio睇 佢的油應該算多
army painter油好唔好?我見平過其他牌子
好玩啊同兩個AI鬥快到10分
然後有app幫助營運簡單左好多
唔算差
但係顏色少
有無人有玩moonrackers? 見ks推緊基本+擴包
入坑呢類砌deck推分驚算唔算好?見幾靚仔但有少少貴
呢隻唔係純deck game,係negotiation+deck building
同隔離隻moon比邊隻易上手有趣d?
應該Moon易上手D
moonrakers睇落都唔係好複雜.個人睇落覺得moonrakers有趣d,呢兩種機制溝埋幾新穎,同互動性高d.不過negotiation game要人多先好玩,如果2人就唔推薦
買來玩下先,宜家睇緊本小說好想玩下
前幾日同朋友玩咗隻電力公司幾好玩
想問下仲有冇啲5-6人又少運氣成份嘅boardgame好玩
有無師兄有入手blood on the clocktower
見官網寫Asia年底先到,係咪真係咁耐?
hansa teutonica, puerto rico, concordia,rococo,in the year of the dragon, architects of the west kingdom+artisans expansion
thanks
我同啲fd研究下先
另外鍾意交易講野既可以睇下Sidereal Confluence
仲有堆zero luck既重策:Food Chain Magnate, , Imperial 2030, Age of Steam, 18xx
追咗好耐post, 準備好係Amazon入手Brass Birmingham同Spirit Island
Citadel 點睇?
近排買咗幾枝 入坑試玩
兩隻都好好玩
Brass Birmingham要諗下點樣教 因為佢好多瑣碎位 但識玩之後佢唔複雜既 唔會太燒腦
反而Spirit Island就玩上去好燒腦 教就唔會好難
sidereal confluence我見boardgamebase有賣
但個封面唔太同 係咪舊版嚟
你可以問下佢係咪舊版可能純粹擺錯圖
舊版啲牌同icon核突啲同埋啲種族係一張張A4而唔係一塊塊板 除此之外玩上去係無任何分別既
不過因為太核突所以我一定會揀新版
其實油到上色就係好油
想再搵多啲4-6人嘅BG同FD玩,想請教吓咁多位ching有咩類似bg推薦

玩過嘅BG:
出包魔術師
King of Tokyo
機密代號
駱駝大賽
Trial By Trolley

比較中意玩嘅有:
Sheriff of Nottingham
Ticket to Ride
Marvel Splender
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞