Boardgame 桌遊討論區(4) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
我覺得其實都多人想玩,不過係驚咗個運費先小人back
我見佢地有試玩會
其實搵台灣代理買 同自己kick cmon差唔多
舊小小乍 我計返條數
都係英文版? 咁點解唔自己BACK?
多左一層人 多一個風險
中文版啊
I SEE.
KS 個陣cmon 唔會有中文 所以都無得揀既
如果係咁睇黎都會有 retail 版
一定有啦個brand咁大,KS係多啲人仔

越來越多人冇乜所謂等retail先買game
橋牌變奏版,唔鍾意trick taking 真係會覺得悶要屈人食牌同出唔到牌先好玩,如果和平主義者應該會覺得don't know doing what
https://youtu.be/K0aNZXT6B8k

我阿大叫我share 俾大家睇
今年先開始入坑,我有啲鳩投
另一方面咁睇cmon d ks以後多啲機會有中文版
我都係好多game list 左都無玩過,投左一兩隻
Smash up 算唔算輕鬆game?
兩個人玩會唔會冇咁好玩
算,但我麻麻地呢隻,更加唔推薦2人.
隻game係area control game黎,大家打d卡去唔同基地,所有卡戰力加埋大過基地血量就大爆個基地,按邊個貢獻最多畀分.隻game係有好玩既地方,有d deck溝埋係幾有趣(例如忍者加西方龍,玩計分前突擊,令自己拎最多分).而且3-4人會有多d捉心理成份.
但隻game整體過程較平淡,冇咩刺激或緊張時刻,d心理博奕元素令隻game有d拖.例如你見到d基地唔夠人多,你就唔會打卡落去,去搶其他基地,再加上大家會互搞對誘d怪,去拖延人拎分.所以不時會膠著狀態大家出左堆卡都冇分攞.以一隻簡單同隨機性咁高(手牌同基地都係隨機)既game黎講遊戲時間有d長.
而且有時你落後緊會知道做咩都追唔到,因為通常個基地貢獻頭三位都會有分,有時分數爬頭既人根本唔洗爭第一,放張卡痴下分都贏到.3-4人都話有機爬返頭,但2人就更難.
同埋d種族係好唔balance,話就話可以自由組合,但有d組合一睇就知唔work,而有d種族就好op, base game最屈係zombie可以復活死左既怪,之後係robot.2人只有一個人制衡,更顯得d種族唔balance.
最後唔推薦原因係要靠expansion增加重玩性.
Cyberpunk 出左PM
一套32美 運費
兩套35美
唔介意係日版可以去日本AMAZON 買, 連運費都係2百左右
3$運費咁抵
弱弱一問,做左小小功課,如果同細路玩Everdell既英文版會唔會太難學?
講緊小學雞既程度
Pm 係咩?
Pledge Manager
有冇人會放 Too Many Bones Trove Cheat新版?好想收返個
有得訂啦
之前有人放1200 但要去筲箕灣 計返叫車都同依家個訂價一樣
撇開英文隻game個建議年齡都去到13喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞