Boardgame 桌遊討論區(4) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
表面上concordia最易令人聯想到catan,去唔同城市起屋,起屋之後可以生產嗰個城市資源.但同catan最唔同係catan擲骰決定邊度生產資源,而concordia係玩家揀邊個省份既城市生產資源.concordia運氣成份好低.
咁快出
上星期前哨站已經預告左會拍呢隻
唔介意複雜同時間長可以試下我上面講既human punishment the beginning,半合作陣營game.而家周街都有人放,6舊水左右.好玩但時間長係最大缺點
仲有全英文,推坑都唔易
我有入human punishment socialdeduction 2.0
暫時未夠膽入咁長gameplay嘅game
好似幾正咁
請問有無遊戲啱15人玩 另外見two rooms and one boom可以30個人玩,好唔好玩?
Two rooms and one boom感覺有啲似中學玩嗰啲game咁行嚟行去既聯誼game
15個人可以玩blood on the clocktower既
但咁多人我會寧願book間party room篩走啲唱k打牌既 等少人啲再開party game玩
原來咁忙
因為要去試探同一間房既人係咩顏色
藍色嗰隊要盡量換走紅色既人
紅色嗰隊要盡量平均分佈喺兩間房度
其實係好玩既不過要確保所有人都參與緊遊戲同埋要有兩間房
好多roll and write/flip and write都得,例如Cartographers.
concept,codename呢d都得.concept官方仲出左個XL playmat專for大班人玩
估領袖
之前討論電車難題個時有巴打列左一d多人game
你睇下啱唔啱

Boardgame 桌遊討論區(3) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流
https://lih.kg/wPbjwrX
#701 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
human punishment social deduction 2.0都可以support到最多16人
但睇bgg話人數多咗個遊戲體驗好似無咁好
應該會好混亂。
仲有個選擇,買兩副team3,分5隊輪流玩淘汰賽,隻game睇人玩仲好笑
多人局我見係兩張忠誠咭各自同左右玩家共用,咁應該會好快知哂啲陣營
高橋和希
層層疊
我都係成日見到
btw,另一隻香港人作品stardust coffee籌款成功.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞