Boardgame 桌遊討論區(4) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
Party Game:
狼人真言,貓吃3辣,幸運密語草

輕策:
Space Base,Cosmic Encounter, 幻界之爭
想問有冇ching玩 twilight struggle 同 mage knight ?
已搬上大陸了…
你地平時會唔會買D upgrade token?
想幫quacks of quedlinburg買d upgrade token, 因為紙板好難MIX同抽
不過就咁search過都幾貴, 你地有無係邊到買開toekn
中輕策可以睇下first rat,睇落似細個玩d蛇梯棋/康樂棋,簡單易學,多路線跑分。同埋飛馬廠d game都唔貴
買coin capsule會平啲
想試下玩mage knight不過無位
聽講可以3d print d token
你download咗落嚟搵街外人print之後搵啲白膠漿自己痴
https://www.thingiverse.com/thing:3012029
我之前上bbg睇膠token連運費貴到pk
呢個係我睇其他人整 都好靚
擺落袋啲聲好似麻雀咁好撚正
講埋上面個3d print file唔連extensions
想連埋extension 就print多隻色(好似係)
下面個3d print就薄啲
https://www.printables.com/model/177658-the-quacks-of-quedlinburg-protective-token-shell-c
我就係見佢D TOKEN貴過隻GAME
巴打呢個3D PRINT都唔錯喎, 不過未試過搵人PRINT, 唔知要幾錢
等我搵下先
你可能上網google下3d print workshop可能會有
同埋睇下價錢點
Spirit Island畫風睇落好似好卡通,玩落其實都幾複雜同要好用腦,如果只想hea玩就唔好買
我就覺得佢規則唔複雜既
不過玩既時候可以思考既野好多而且人數愈多要諗既野會以倍數上升
我覺得2個人玩/solo一控二係個sweet spot
隻game係前難後。
branch&claw我自己覺得一般,本身燒腦仲要加output randomness
我意思就係策略兼顧好多野所以好複雜,我自己覺得幾好玩
spirit island都有興趣,佢d擴買唔買得過?
見佢嚟緊今年又出,好似仲出個簡單版
base game重玩性已經好高。d擴主要加新角色。branch & claw就加左新機制event card同四種放上board 既tokens。可以先買branch & claw,唔係好貴,其他非必要
補充返branch & claw對我黎講都係非必要,加左d不確定性同模擬島上唔同生物,土著同敵人既活動
Core set都有排玩,除非見到有特價平好多如果唔係我覺得冇需要一齊買
Jagged earth d 新spirit 好過癮喎
每一隻都係用緊唔同機制去玩
今年出果個係簡化同低複雜性版本,入面全部都係新Spirit,全部新spirit複雜性都係低,屋同兵好似係變咗紙板,地圖好似都有啲唔同,價錢平啲

我覺得如果想玩又唔覺得貴唔需要等買宜家呢個版本就得
過癮但非必要,玩晒base game再買未遲
Funny
好似twilight struggle咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞