Boardgame 桌遊討論區(4) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
Everdell實際應該無13+咁高啦
有策略game經驗既小學雞都無乜問題
佢啲英文都唔難既 識睇英文就ok
有時d game set個年齡做十幾歲係因為入面有d細component,驚d細既細路吞左
之前收左隻英文版玩左幾次
勉強都ok
係要認啲咭名做event 用花時間少少
小學雞英文都會明
但玩開中文game始終會少一份親切感
請問有無把打玩過tiny epic galaxies
評價如何
呢隻game好夾人,尤其是橋牌機制,更加唔係個個啱玩。但我覺得佢其實將橋牌機制發揮得幾好,繼The Crew之後最好玩嘅橋牌可能就係佢
不過宜家係咪周圍都無貨了
我覺得有d拖,你做每個action都要問人跟唔跟,愈多人玩愈拖。而且4-5人玩會超過一個鐘,有d耐
邊到有得訂?
我好鍾意the crew,但盒中貓真係玩唔到佢個精粹係點
我係兩個人玩,幾乎每次到最後一格嗰個人都觸發悖論,又因為觸發悖論會無分,兩個人玩就係變成係鬥唔觸發悖論,計分無乜用
究竟係咪咁玩
睇返bgg 都係建議3-5個人玩,2人差唔多9成not recommended
舊版人數本身係3-4人玩,睇下二人係咪有變奏rule
二人好似係變體嚟,原先日文版係3-4人
Return to dark tower 好似返咗貨,有冇人玩過覺得點?
電子嘅始終都感覺唔係好穩陣咁
有冇咩無腦game適合2人?
劇情/解迷類:unlock系列, 推理事件簿, micro macro crime city
輕策類:Cascadia, Patchwork
請問大家覺得買the crew一嚟就買第二集o唔OK
點先叫無腦game, 輕策,身體反應果啲?
眼明手快: fold-it
特別玩法捉依因: 景公主

你試左邊d係覺得啱合/太用腦?可以拋出嚟其他人參考下個level?
https://bgnlifehk.com/the-crew-2/
睇呢個1,2之間應該無關聯,無1買2無影響
Dexterity game/real time game 點睇
seal team flix
ice cool2
cuphead
kitchen rush
dungeon fighter
有冇啲係多啲interaction,運氣成份重啲歡樂啲又輕策啱同囡囡玩
食骰運嘅我諗到骰子街
隔離二人game post介紹嘅FUGITIVE都可以睇下?呢個玩兵捉賊
或者試下二人劇情game 為了文繪,好似 玩AVG咁
Space Base同朗中闖江湖都唔錯
第二集因為啲目標卡會有唔同條件而唔係就咁一張牌
所以變化性大啲 但亦都會無咁平衡
即係有時會好易 有時會無可能
第一集就會靠任務本身去附加條件
所以我覺得睇你要變化定平衡既體驗
我諗到郎中闖江湖同東京之王
東京之王唔岩2人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞