Boardgame 桌遊討論區(4) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
都係百幾蚊無乜所謂
栢龍玩具係咪正版?
完勝舊版好滿意
新手想問下有冇人玩過root 茂林源記
可唔可以介紹下
同埋對新手黎講易唔易上手
呢隻易買程度已經去到同rummikub差唔多,除左board game 鋪,玩具反斗城log-on書局一田各大百貨公司玩具部都會有,正版上架
舊post有討論過幾次,好似算中重策?
普遍見到嘅講法都係話好玩難教,因為每個玩家玩一個種族,每個種族都係唔同嘅系統,淨起講rule都要講好耐。要搵到一班跟聽書嘅fd先好開

你可以係呢層一跟戳落去睇返d舊討論
Boardgame 桌遊討論區 (1)
https://lih.kg/bjDNHCV
#22 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

片嘅話可以睇超粒方,算比較短嘅一條因為佢無detail講哂所有種族,但都可以睇到點玩嘅
https://youtu.be/9nUVbgs8zkM
唔該晒
如果唔想直接買成副game 返去又想試玩下,可以玩住digital 版先,ios/steam 都有
而家中文版係咪要等月中先返到貨?
中文版好似啱啱到喎
想搵一副boardgame
上次臨去見隔離枱玩好似幾過癮
但睇唔切就跟fd走左

見個settting好似截碼戰/海戰咁有塊有板喺中間唔俾另一邊睇
個盒藍藍地色
有卡牌又要擲骰
之後見類似host既人放舊綠色既野喺中間塊圖sor有啲1999
PYRAMID OF PENGQUEEN?
係呢個
好勁唔該晒
我係呢幾個星期開始玩
用實體版玩有啲難set-up
建議買online version學左玩先

唔同種族嘅rules 要啲時間pick up 但唔算勁難上手真係好好玩!!
諗住睇下steam 幾時特價
之後買黎玩下
玩幾次應該就ok
應該係講解比啲唔識玩既人難搞啲
Sleeping gods + pokemon
好似好ok咁

https://gamefound.com/projects/gabe-barrett/robomon
係,不過唔平
Root只要有一個人佢唔識玩亂咁玩其實對其他人都會造成唔好嘅遊戲體驗,但係如果四個玩家都至少有一個自己專精嘅種族,兼且明確計算到每個敵人嘅叫糊分數,依一種高端大戰會好刺激
Shadow rider 算係最好玩嗰個
想問下大家會唔會用收納盒?
最近入手dune imperium
啲卡同配件放就咁放本身個盒會散修修咁
除咗烏鴉盒子有無其他選擇
最愛既game/setup好麻煩既game我都會入收納盒
仲有broken token既 不過貴啲
烏鴉盒子應該係最抵
仲有folded space, 但要痴
唔想煩都係烏鴉盒子
有冇巴打玩過
Castles of Mad King Ludwig
或者
El grande
或者
Blood rage

睇到三款好吸引又心郁郁
想3揀1 blood rage + expansion / castle of mad king KS/ El grande 大盒版

主要4-5人玩,互動性高,班fd咀炮同互相傷害能力都高,輕中至中策
area control game多數都係互動性高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞