Boardgame 桌遊討論區(4) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
如果本身鍾意玩wordle既話letter jam都好好玩
佢係合作game嚟 最多可以6個人玩 有啲似Hanabi, 見到其他人既字母但見唔到自己既字母 要透過其他人用大家既字母所出既詞語嚟推敲自己既字母係咩 經過大概10個回合後 要將自己既5個字母重新排列成一個詞語

比起Scrabble Wordle呢啲game, Letter Jam諗到一個好既詞語滿足感會更大因為你出得好既話可以一個幫晒所有人
而英文無咁好既人出啲四五個字母既簡單詞語其實都已經好有幫助 而且因為係合作game 夾硬出個好深既詞語可能反而會幫唔到人 所以唔會話英文唔好就玩唔到
我係入最新嘅第二版 改埋名叫重塑火星
好似見到wordle 都出board game,我以為自己眼花
唔知問e 度有冇人答到
香港多人玩中古/aos 戰鎚
定40k 多??
最多人玩應該係40K
其次AoS
中古係end time之後仲有人玩fan made嘅9版
不過依家應該係晒人

後追成功
果frd入左隻jaws of lion
成個月先玩到頭3 round.
呢到有冇avalon 高手?
贏左scout
唔錯, 最緊要 keep 到落去
Cascadia好game休閒輕策
好唔好玩?齋睇玩法好似互動性唔高
成日覺得呢隻睇落好dry
有無玩過calico?
就係類似既野,每人每round拎板
做自己野多
puzzle類既game互動性唔會高啦
佢著重係選擇 基本上唔會有規限限你要擺喺邊度
然後佢每次思考既深度啱啱好
唔會燒腦 亦都唔會無option 所以玩上去就好爽快
而且非常容易入手
如果本身就唔鍾意互動性低既game就唔會考慮puzzle類啦
有無人玩過kingdom death?
而家得返retail版值唔值得入
哩副宇宙坑黎wor
新手
呢幾個月玩過不同類型
輕度、中度、跑分、嘴炮、資源、動作、骰仔、卡組、畫圖等等
鍾意類型係對戰、陣營、身份、背叛、血流成河

最近入手嘅係死亡寒冬
末日喪屍生存抉擇半合作遊戲
打喪屍、搜資源、做目標、謀背叛
要乜有乜,人物插畫精美,中晒我口味

輕度嘅有隻Captain Dice印象幾深刻
鬥快摘骰搶寶藏然後撳鐘仔
真係有個叮叮聲嘅鐘仔
熱身破冰推介

睇咗咁多推介
最有興趣應該係復仇女神號
但好很貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞