Boardgame 桌遊討論區(4) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
Power 缺點係無貨唔知等幾耐,佢唔會聯絡你
原來出咗
我見好多都係預訂
台灣已經有貨
POWER 哥 真係好好,次次買野都係貨到先比錢。買外國新GAME又平又快,門路都多。 不過搵D 舊GAME 就真係要等 ,始終佢都唔係門市會留定D 貨。

我幫襯個門市又無話咁多甩漏,我見佢地都一袋袋整好等人拎。我係你都會燥,訂貨比曬錢問清楚先話無。你買嗰隻GAME 好冷門?
原來有人係呢個group 咁樣PM人
power哥話modern art 韓版要等1年
好彩之前喺度見reprint 買咗
有時計落平過自己KS, 會慳咗啲運費,不過COB all in 成12kg唔值得慳
另外中文版只有硬食香港鋪,唔急就等下二手谷

808我個體驗都ok, 不過果度買完另外自己配套
之前去幾次都冇套賣

試過wob/ bgwalker落單送貨, wob速度有啲慢,bgwalker 就好快出貨
呢度連埋運費應該過四千蚊港紙?
3200only
你喺台灣訂? 咁又好似ok抵, 喺邊間落單?
買完行去槍街搵board game大師配套
808太嘈 買野我都唔係咁鍾意去

力量哥應該直接係ks拎retail版 所以計埋運費平過自己買
運費大概幾多錢?
玩開嘅戰棋出新expansion
試吓係度推坑睇吓有冇人有興趣

惡夢鎮(Malifaux)係一款細規模嘅戰棋遊戲
背景係一個有魔法嘅19世紀地球
一班牛仔/法師/忍者/機械人/怪獸爭奪一種叫靈魂石嘅資源

gameplay方面每場遊戲會隨機抽1個主任務同5個副任務
玩家要根據任務內容去砌自己嘅隊伍(大約8~10個模型)
每回合雙方輪流揀一個模型移動/攻擊/做其他行動
5個回合後計VP定輸贏

遊戲最大嘅特點係用啤牌代替骰仔做隨機(RNG)
例如有個模型要攻擊對手嘅時候
雙方玩家會各自揭一張卡
用卡嘅數字加埋模型嘅能力值比較嚟決定攻擊成功定失敗
如果玩家唔滿意揭出嚟嗰張卡, 佢哋用手牌嘅卡去代替

卡上面嘅花色都有意思
有啲模型嘅特殊效果會要求特定嘅花色嚟發動
所以有時候一張階磚3可以會好過葵扇K

我同班fd通常每個星期六日都會係葵芳開團
有興趣嘅話可以過嚟試吓game
中文版翻譯有冇問題?thx
10公斤差唔多成300蚊 咁好似喺香港訂平啲, 之前問咗間,nemesis lockdown all in好似係3400蚊姐, 不過而家糾結緊到底all in好定係1700蚊淨係要core算數
唔知呢兩條片出完會唔會多左人放二手oink game,有幾隻想入
https://www.youtube.com/watch?v=ZkpjXwrr_DE
https://www.youtube.com/watch?v=h0bqjLZScL4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞