Boardgame 桌遊討論區(4) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
問咗啲3d print 舖頭
print 個收納盒要七百幾
都係買烏鴉盒子算
El Grande同Blood Rage都唔錯El Grande會更有互相傷害既感覺 因為要搶地先攞到分
但符合你講既條件既game我會揀Inis同Cosmic Encounter尤其是Cosmic Encounter 如果唔怕英文既話係一隻好好玩既嘴炮game
英文其實係可以,不過始終會慢啲,揀少啲英文主要唔太想影響遊戲流暢度,但可以自己翻譯做勞作轉中文入咭套

inis有考慮過但core得2-4, 擴又未有繁中
擴有繁中呀
最近見到隻party game
feed the kraken
見BGg 好高分
玩法又似secret hitler
有冇師兄玩過有評價
值唔值得入手
依隻聽講話係媲美Avalon
利申 後追左KS Deluxe 等緊
正喎
同班fd 最鐘意avalon
中文版係咪得簡中?
中文版好似係
但隻game唔算多字
有時我會諗呢類game 點解唔係出電子版 / APPS
係唔係都變做boardgame 好咩
但係又咁講,board game 變tablet/電腦 game 有d似你想睇e book定實體書。好難話邊樣一定好d
拎住d實體component,同埋同朋友坐埋一齊玩個感覺係同玩電子版有d同既.不過如果solo game又多setup既話我都寧願玩電子版
我當然唔係話"所有" boardgame , 而係 "呢類" .
"呢類" 當中所含既元素
1) 一個人遊戲 / 假多人遊戲
2) 有 Hidden information
3) 有Progress 要記錄存檔
4) 在遊戲系統的層面能還原還家遊戲體驗

"呢類遊戲" 電子版好處 - 以遊玩角度 , 理應體驗更好
1) Setup game 快
2) 不會唔小心劇透內容
3) 容易查看遊戲記錄 (log)
4) reolve 自動化 , 唔會錯
5) 資訊表現更容易做得更好
6) 增加音效 背景音樂提升體驗

"呢類遊戲" 實體版好處 - 以收藏角度側無得比
1) 可以收藏
2) 可以展覽
3) 可以二手買賣
Power姐係邊間
boardgamebase
google search power+board game就會見到
電力公司好玩
淨係搵到淘寶先有,難怪之前搵唔到
有無巴打分享下everdell重玩性高唔高, 同埋閱讀文字需求係唔係好大?
想買黎同阿仔玩, 佢鍾意大自然theme既game, 有玩開wingspan, paleo, agricola, 唔知everdell會唔會太複雜
都唔係嘅,有實體野自己揭下牌,擲下骰,砌下骰都有當中嘅滿足感/快感嘅
睇左bgport條片先知oink game有隻Dungeon of Mandom VIII係welcome to the dungeon 前身
見佢一盒已經有齊 welcome + welcome back to the dungeon 8個characters咁咪好抵?
仲會唔會係其他方面有分別?
有玩agricola就無問題啦
同Wingspan比佢變化性會低啲 因為佢啲牌有重覆
文字需求都係同Wingspan差唔多 不過佢同一時間可以access既牌多啲所以會睇多少少

大自然類仲可以睇下Meadows同Cascadia
巴打講果啲我都冇玩過
everdell我覺得重玩性算高,副deck太多張咭,永遠啲組合都唔一樣,英文需求唔算高
隻game易學,玩耐咗就會不斷去諗點起動物/建築物拎資源/換資源,再換分

若果計大自然,下面幾隻我覺得仲貼theme
近排出中文嘅 關鍵物種 北美洲 keystone: north America
國家公園 parks (靚景)
meadow (水彩晝動物加昆蟲)
有無玩過star realms 嘅把打可以講講個遊戲體驗
如果2人玩嘅話節奏會唔會好慢
我本身最驚係有太多字要睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞