Boardgame 桌遊討論區(4) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
spirit island 好好玩。我都只係玩咗頭4 個spirit, solo 已經好燒腦,根據玩法而要有好多野要考慮。當中唔同spirit 同卡牌的組合已經有好多變化,仲未計fear、唔同map、2 hand solo 配搭、外加scenario 難度...etc 的玩法。
token (木製的磨姑村民、膠的入侵者)亦好啜核,簡直神來之筆)。
我覺得難度可以自己微調,呢款game 我覺得過程比結果更重要,就好似每次玩都係經歷一段故事,theme 好好。
想問如果買卡套
有無推介邊一隻好用?抵用?
要平就sleeve king
玩board game我覺得輸贏唔緊要,好玩就得,輸都可以輸得好玩
如果目標淨係要贏咁會miss左好多detail,做下underdog有時重好玩
spirit island 最好玩係個fear 系統會改變end game 條件,好多時推到lv3 就算成場invaders 都有機會贏
之前有巴打話 旺角仁愛 有咭套買,有冇名/地址? thx
希望會有event card提到香港
唔係只係地圖上一點啦

踏上油棋這條不歸,一係唔油,一油又要油哂
努力學緊點玩,依家睇英文說明書睇到一頭霧水
建議上youtabe睇片 會易明啲
旺角大把鋪,槍街 荷理活 百寶利 上海街
base rule 算簡單,處理卡效好多時要上網睇Q&A
massive darkness?
唔知名,出面掛住串鞋帶。好易搵。

間野有老翻有正版,睇清楚先買(我講game)
間野個老闆太串態度太差 唔會再去
當我買咗咭套,最後發現個insert啲位太逼
呢個問題非常常見所以要查定個insert裝唔裝到厚套
香港有冇得買button shy既games
睇中左liberation但官網冇貨

或者如果你地pnp card games會係邊到整
佢響gamefound出左個reprint project,兩個禮拜後有late pledge,不過好似無你果隻…
https://gamefound.com/projects/button-shy-games/button-shy-reprint-campaign-june-2022
新入坑玩扑驚
暫時淨係玩過marvel champions
想揾啲啱一個人玩嘅rpg.
睇中tiny epic dungeon 諗住入手
想問有無其他同類可以單人玩/重玩性高嘅驚推介
gloomhaven jaws of the lion
vagrantsong,都係打boss睇故事咁,cuphead畫風.隻game唔係太難玩,冇太多野要keep track,好岩一人控兩角.同埋佢靠d event token另隻game好有代入感
amazon 咁啱有半價
呢隻有啲貴
不過睇落都好吸引
book marked 咗先
200蚊真係痴撚線平 我嗰陣第一水買要成$500
不過好似無免運費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞