Boardgame 桌遊討論區(4) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
好玩
佢同系列幾隻都適合拎黎熱身暖場
作弊飛蛾好易唔見咭
重玩性黎自expansion,要靠expansion,擴大card pool,增加砌deck選擇,同埋有同d boss/劇本玩. LCG雖然冇左TCG(即遊戲王嗰d card game)抽包元素,同埋所有野買一包就可以大家玩,但都係大投資黎,而且除左玩既時間,玩之前要花時間去砌deck.
飛蛾要用厚卡套, 仆佢個街一round 都未完就掟晒啲卡走
全部過膠最好
thanks Ching
如果係咁我就唔考慮住了
無空間係最大原因
其次唔會玩得好密
對輕度棋友唔好咁大壓力好啲

其實呢張實用嗎? cost 都幾高,每次見到都變資源未出過。
傳說玩爆炸貓就會玩情書,反之亦然
好似係
德國心臟病 試個好遊戲 有無興趣
nemesis又幾好玩
有無人玩過之後隻lockdown ?
仲有電梯前,呢派好多鋪頭介紹
都係打一抽一輕鬆game,2-4人,可以揀抽人地d牌幾有趣。三個相同角色嘅家庭成員出現係同一條隊會一齊離隊飲咖啡個下笑左

係有d奇怪計分個到竟然唔係排先高分d
https://youtu.be/lWMa8JTQNdE
my wishlist:
arkham horro lcg
kanban ev
pax renaissance 2nd edition
anno 1800
genotype
magnate the first city
ark nova
trajan
AHLCG等緊人開始?
而家有其他game玩緊所以全部未買住
複雜d 如果玩難d個面無力感仲大
可以比你感受下一係比異型打死 一係中輻射死
我都想試下kanban ev
淨係玩過the gallerist.車廠返工主題好特別
lockdown 好玩啊
玩過山中小屋,冇乜代入感
MOM係咪已經可以唔洗考慮
nemesis個玩法係咪好唔同?
唔一定既 可能純粹1vN既設定唔啱你地
MOM同樣係克蘇魯主題 純合作 用app主導所以代入感好好
Nemesis係semi coop 異形主題 策略性重啲同有背叛隊友既可能
我覺得MOM完全無代入感
Company Of Heroes 好似幾正,重會有官方繁體中文,1個人玩都好似ok
不過好多add on要研究吓點樣買
就出2nd edition,買新好似好d,有改過d規則
試個好遊戲 都幾低能搞笑
就係想買2nd edition,有冇話點買先最抵買?我見好多add on冇玩過都唔知點選擇
nemesis半合作,可以背叛
同埋絕望感大,基本上想要生還都唔容易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞