Boardgame 桌遊討論區(4) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
frosthaven希望有app 幫set up,睇書睇晒果關啲地圖冇咁好玩,有app好好多
Thanks
入唔到個谷
應該唔會有 如果有KS一定宣傳
好似MoM咁有apps都易set啲
已close 聽其他人講話因為谷主生個仔唔得閒
不過我近排喺FB搵到另一個谷 差唔多日日有團 港九新界都有
我自己都join左幾次 feel到大家都好into呢樣嘢
Set場同執嘢都好快手同整齊
有興趣就PM我 非宣傳
好啱晒我呢啲好鍾意玩蛋身邊朋友比較難約嘅人
Descent大家覺得點?啲公仔好靚搞到想買來玩下
新版好玩 , 任務都幾有趣 , 個APPS 有好多成長記錄, RPG味好濃 (APPS 做得好)
模型砌起上黎都幾有舞台感
唔知係翻譯定故仔既問題, D對話內容怪怪地.
原本覺得價錢好貴(過千), 但見到NEMISIS 可以過二千 就覺得都唔算D乜
見到香港有Lords of ragnarok仲有一個星期後就cut preorder
想問易唔易上手?
未玩過area control類形board game
miniatures望落幾靚 都幾吸引
如果唔啱玩 二手有無市場?
求推介
同friend玩開brass birmingham類燒腦game,有無其他類似既可以推介
重game 就Gaia Project,輕少少就A Feast for Odin,鍾意計數就Food Chain
推薦trajan,stefan feld作品,好多人都識佢隻castle of burgundy.呢隻燒腦好多,因為佢要靠玩mancala去玩point salad
新手係bga 試玩農家樂,輪抽唔識揀已經輸一半, 人地打combo 自己又咩到卡曬,打到走場
唔知原來有呢類post
最有brass birmingham高互動性 互相利用既張力呢種感覺既我會揀gaia project同pax pamir
二手Game 一向都有市場
但你玩過唔啱就未必原價走到
EURO GAME 有呢D 唔好就係新手 同老手可以爭好遠,而且你又試啱隻好多人研究既受歡迎遊戲,輸經驗都輸死
EURO GAME 傾向比較自閉 ,無美式GAME 咁多 random factor ,圍攻又比較難做到 (機制上/實力上) ,所以新手只會比老手屌打

有好多想堆坑既人下下屈新手朋友抄人地幾十分,其實人地又點會有興趣落坑。

新手一個人玩EURO GAME 唯有改變想法 ,頭幾鋪都係熟習下隻GAME ,之後慢慢以分數做目標,玩到咁上下先有機會同玩過百鋪既人比拼。
或者最理想就係搵到一班人一齊成長
其實老手同新手玩
真係唔好鋪鋪諗住贏到盡 咁玩個新手好無癮
一開頭試吓唔好玩drafting mode住
Random比14張牌大家
咁樣對新手會fair啲
玩多幾鋪熟左啲卡之後先試下draft
未玩過pax pamir,但pax renaissance好正,勁有theme.不過複雜同好tactical
係咪間間桌遊鋪啲管理都係咁差

一間我上網買完比埋錢,我揀咗自取,去到先話冇其中一盒game叫我等,一早話要訂我咪係第二間買囉
早咗半日話佢知我幾點到,去到等佢揾齊啲game比我又等咗成九個字一個鐘

另一間我諗住自己學精咗,我上網睇佢件貨有in stock,whatsapp埋佢問有冇貨,佢話有
我上到去,佢先斯斯然咁揾下有冇,然後又係冇

想問下香港有冇啲真係有貨,唔會浪費你嘅時間嘅鋪頭?
開名?

收到貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞