Boardgame 桌遊討論區(4) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
新手留名
近2年入坑買左好多board game
見上邊有人討論human punishment social deduction 2.0, 其實我都鍾意呢隻game, 買左番黎同fd玩發現唔係個個都鍾意睇英文, 玩玩下我變左做翻譯, 再加上人多玩有啲亂
最後發現左有一隻類似嘅game叫 good cop bad cop, 簡單易上手好多

我嫌good cop bad cop陣營得2個,變化唔大
上網我有搵到d 2.0嘅中文翻譯,可能你print埋出黎比朋友對會好少少啩
有冇人玩Gloomhaven?我想問一開門新room敵人會即刻行動,咁好多時都會行到去門口阻住你,咁係正常?thx
同每一次rest就要lose one card,每個回合又要打2張card,咁其實好快就會冇晒啲卡?
踢開度門條友行埋個turn就開怪既action card,跟返數字行turn,如果已經過左number就插隊補返比d怪行,一樣都係由細number行先
之前行左的隊友果個回合都係冇得行對不對?
咁其實要一路打一路開門先得,如果唔係會行得太慢好易用晒啲卡
無,純粹係補返怪既turn
上面個流程應該係
踢門->擺板擺怪->開怪既行動卡->turn player行埋個turn-> check返d怪補turn
至於點打就睇你team咩構成同打邊個map
有時d map你一野開哂d怪出黎好易比怪圍死
同埋成team有時exhausted 一兩個無咩所謂,反正過到就得,除非你玩exhausted 即死亡既變體rules
spellwraper冇策略好易run out of card,真係要研究過先識玩
連登認證終於搞掂
準備入terraforming mars繁中版
玩7 wonders: Duel 極方便
珍 時間又短 不過上到rank 300+啲人已經好勁
上唔到 玩極都係200幾
有冇人有玩ultimate railroad
睇住自己由turn 1 score 5分 到last turn score 50分真係好撚爽

次次玩嚫soldier都會召喚到隻老母出嚟
啲木兜喺邊到買?
烏鴉盒子
油得好靚
你自己油?油得咁靚用邊隻油?
個fd油
好似用開AV油
佢好似有收錢幫人油棋
想玩 不過驚太大盒無位擺
留意火星繁中有幾個版本代理地獄
冇玩,火車主題但睇落有d abstract.反而有d想試imperial steam
大家有無推介咩4-6人合作類型
如果係純合作,唔係分team對壘,唔係1vN,冇25仔,第一時間諗到dungeon fighter同magic maze, 前者係dexterity game後者係real time game.另一隻諗到既real time game係project elite,不過係figure game黎. Flash Point d人話6人都ok. eldritch/arkham horror都可以6人,不過應該要玩好耐. 5人既話就多d選擇, the crew/hanabi, pandemic iberia/forbidden desert之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞