羽絨/風褸/旅行用品討論[22](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
你無野呀
依件係reinforcement layer黎
唔係俾你0至負10度咁多溫着架
化學纖維有個好大缺點係短命呢
係就係可以壓縮
但長期壓縮會收件被衫皮架
打理方便唔係真係方便過羽絨好多
依家D羽絨好多都做晒防潑水處理, 已經唔係幾怕水
坊間已經有晒一套羽絨清潔液俾你洗羽絨
唔係好似以前咁難打理佢架
羽絨你KEEP得好可以着十年八年
化學纖維你玩兩三年D纖維都走得七七八八
其實負十度一件厚既FLEECE已經夠
除非你真係係戶外完全唔郁啦
羽絨洗唔係問題啊 係乾咋 又唔曬得 同埋化纖平嘛🙈窮啊大佬

壓呢個問題來講 係on trail果陣係書包先壓啫,settle down果陣都拎來著啦😂
依家D大牌子既化纖唔係真過羽絨好多
就算唔壓縮, 化纖都會因為時間會自然分解
依家D大牌子既化纖唔係真平過羽絨好多
就算唔壓縮, 化纖都會因為時間會自然分解
Down一律建議montbell

同價錢用料真係無得輸
-10夠啦
唔想要米芝連款
記住個口缺

一不買Columbia, 二不買唔係日版既North face.

你第1件係完全無寫件野幾重. 我係驚重得黎, 又唔暖. 因為佢得650 fill.

第2件唔係down 黎, 你見個款都知唔會保到暖

第3件google 過得香港有呢隻歡. 700 fill 不過又係無講幾重. 你如果諗住-5度, 仲要雪山既話, 我差唔多肯定3件都唔得. 你首要應該係先有件輕身而保暖到-5 度既down jacket, 跟住先再諗個款. 你先諗個款就必定你買完, 上到山就後悔.
唔該巴打詳細解答
想問下點解TNF一定要日本版?
輕身係指大概幾重? Below 1 kg?
佢要潮物😂
因為日版個d 料靚d, 大部份north face 唔係日版既, 都係得600-650fill 既down.

輕身係指400g-700g 左右而頂到-5度.
嗰口訣好正
我都中過非日版TNF嘅伏
買咗件apex GTX,又厚又重,以為保暖啦
點知個設計好撚On9,啲風會係曬個頸位吹入去,完全保唔撚到暖

結果俾咗老豆係香港着算,起碼頂到香港嘅天氣

一轉日版,啲細節位同美版差天同地
Columbia真係狗也不屌
我記得之前外國網啲review屌佢啲反智設計上天花板

例如:hard shell袋唔係心口
咁狽背狼hip位一扣就唔係用果兩個袋

注:mountain hardware抵買
唔該曬巴打
日本TNF係咪去日本個官網屌就掂? 定要去樂天個o的搵?
香港版係咪都係一樣 見產地都係vietanam
港版係個size for亞洲人而有啲唔同,其他一樣
官網搵, 同最好買到日版獨有既款. 又或者係寫明Purple label, 好似呢d

https://www.atmos-tokyo.com/item/thenorthfacepurplelabel/nd2159n-k
不過話說, 咁既價錢, 我唔會買north face.

我買的話, 我都係首選montbell , 一係就PHD (made in UK), 再唔係就arcteryx

https://www.phdesigns.co.uk/down-jackets-synthetic-jackets-down-pullovers
我慢慢研究下先唔該曬巴打!

搭單幫女友問, 呢隻係頭post Atom AR Hooded既新版 (官網寫), 佢入面會著多2層.應該幾好?
https://arcteryx.com/us/en/shop/womens/atom-heavyweight-hoody
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞