羽絨/風褸/旅行用品討論[22](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
phd啲design真係搞唔掂
thx ching!! 如果想有埋防風功效,有咩推薦?
rab囉,我都睇緊件xenair alpine jacket
件衫七百幾gram, 我估fill weight 都over 300-400, 夠哂了, 你驚北海道大風好過, 值多件goretex去滑雪仲爽。

同埋我個經驗係, 件base layer一定要透氣, 因為你著得多衫, 個人易出汗, 濕佐仲凍, 有件好既base layer排走D汗水係好過你使勁多錢買mid layer
montbell perma frost parka
其實Montbell 件Permafrost Light Down Parka 係香港最凍既時候著同埋去到外國大慨0度既天氣著都得?
美森唔見有
不過surfdome 見到啲款好似平啲
買咗件gtx
btw, 知唔知佢啲羽絨o唔ok?
見佢得600+ fill
羽絨野買rab, 佢專做insulation
thx!!
收到!我自己係易出汗底黎
會再研究埋d base layer, thx!
想請問關於burton手套 有無邊對推介?
如果淨係著一對 係咪唔好買glove liner

同埋雪靴如果唔想買decathlon / salomon 仲有咩可以揀?
另外感謝潮偉巴嘅回覆我會去東京先買permafrost parka
thx 巴打,不過貴好多
我見到 trekkin. 有平
有無透氣base layer推介?
Montbell Permafrost Down Parka + Storm Cruiser一齊著??
over左
有Base layer + Fleece +防風防雨外套就夠晒
著條Fleece lining既褲會暖好多
base layer打大佬就睇merino wool既,暖、排汗、仲要唔會咁快臭(人造纖維索左汗一up就好快臭)
merino wool, 我行完幾個鍾山D襪同底衫都唔會臭, 夏天都著得。
可唔可以用洗衣機洗?
睇tag, 多數得, 因為佢會blend少少人造料落去。
呀,仲有新興用草泥馬毛,各方面都比merino wool好,
但比較冷門啲少地方賣
上星期日本官網訂左件light alpine
今日收到
但未有emal叫我交vat…係咪於啲先會收?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞