羽絨/風褸/旅行用品討論[22](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
下身保暖點做好, 軟殼褲唔完全防風,著羽絨褲又好核突
著多條
上面講左,base layer再搵條好少少 windproof,踩車都無問題
Synthetic 既褲 montbell有
請問各位知唔知travel down parka woman 同 travel down long coat woman 適合邊個溫度著?

巴絲們點睇呢兩件 ,850 fill好似好勁咁
Fill 90g應該都幾暖
仲要唔貴
Patagonia torrentshell 幾度至幾度著會適合?
一月去福岡自駕遊,montbell IGNIS DOWN PARKA 加fleece 中層夠唔夠?

有fleece lined 既褲
如果唔係backpacking/旅行需要,我會㨂啲無得塞入自己袋既down jacket,因為為左要輕量化,呢種outdoor down啲外層都會幾薄,成件會覺得好易爛/扯爆。而且MEC自己品牌既野真係唔多襟。
滑雪做運動個人會熱 同平時出街比較唔到
唔該晒巴打
如果係MEC我勸你去門市睇睇攞上手摸摸先做決定
福岡唔太凍,我覺得夠
普通P記自家品牌防水風褸嚟 唔好諗住頂到幾多度
想請教下 見到件Winter Jacket 非down 寫左以下specification:

10,000 mm waterproofing / 10,000 g/24 hr. breathability
Lining — 100% recycled polyester

話可以保暖至-30度 但唔係down
加拿大買HH幾抵 成日見6折完$200-$250左右
Uniqlo extra warm 底衫,Patagonia r2 ,montbell ignis down parka ,每仲item 香港都著得返

如果r2 換 retro x 會唔會over 左?
會,
我覺得如果retro x去福岡,除左落雨之外可以當outershell著
parka都慳番
咩牌子?
用down只係因為輕
其他物料既insulation一樣做到個保暖度,只係做唔到咁輕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞