羽絨/風褸/旅行用品討論[22](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
本身有件 p記calcite jacket,但個size唔啱諗住換過件shell jacket,有冇咩推介,暫時諗住買north face 內膽本身有件proton lt
MEC係買特價既配件就平
大家會唔會覺得Patagonia 太貴,性價比低而選montbell?
鬼佬花名叫Patagucci
以前會揀montbell,抵玩
幾年無旅行儲到D錢,買TNF同Patagonia
記得之前有巴打講日本唔同montbell舖係有分別,有啲冇得退稅,搵唔返個post。黎緊會去東京,想問係咪真係有分別,定事舖頭買都一樣?
要去商場入邊嗰啲MontBell舖先有得退稅
東京可退8%稅的店在池袋

https://zgogo.pixnet.net/blog/post/34331402
Thanks巴打
Patagonia 質素係咪真係高d
潮流興山系衣著
睇吓你buy唔buy佢哋嘅理念(環境/政治)同埋ironclad guarantee至少我係因為咁先揀p記
主要想睇埋質素
個人覺得質素就普普通通
真係買理念
佢啲配色有時係幾靚
不過熱門款顏色香港好快賣哂

同埋佢啲快乾衫 風褸係幾好
好似大部分都唔係mic

早期regulator 仲要made in usa
而家睇中佢哋既 retro x , r2 tech ,羽絨
琴日著短袖加 LT 都熱
好多都越南做啦
P記最出名應該係fleece,其他野都係大牌子質素
主要都係買個款
最出名係佢啲regulator
而家得返r1 r2
以前r3/4滯銷
但有心搵返vintage 有啲色同款都好靚
R3好出名

不過我覺得最好著係底衫

件野保暖之餘濕左唔癡身仲好快乾
嚟緊會去英國,睇晒全部回覆,本來決定幫全家人買Permafrost Light Down Parka

頭先上咗去overland試size,發覺Light果件太薄,Permafrost Down Parka(冇Light)嗰件會仲啱啲,聽日會上日本網買同搞埋個匯款

感謝樓主
下年去加拿大多倫多,本身諗住去到先買羽絨
見個po好多人買Permafrost Down Parka,因為性價比高D?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞